Vizită pastorală la Mănăstirea „Sfânta Cruce” din Aiud

Marți, 9 martie 2021, în ziua pomenirii de peste an a Sfinților 40 de Mucenici din Sevastia, când este marcată Ziua Deținuților Politici Anticomuniști din perioada 1944-1989, Înaltpreasfnițitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, a efectuat o vizită pastorală la Mănăstirea „Sfânta Cruce” din municipiul Aiud.

În această zi cu dublă semnificație duhovnicească, Întâistătătorul Eparhiei noastre s-a întâlnit cu obștea monahală de aici, aflată sub oblăduirea părintelui protosinghel Gavriil Vărvăruc, stareț al așezământului și exarh al Mănăstirilor și Schiturilor din Arhiepiscopia Alba Iuliei. Cu prilejul acestui moment deosebit, a fost evocată memoria martirilor din închisoarea Aiudului, loc presărat într-o măsură covârșitoare de jertfa pe care apărătorii Ortodoxiei au oferit-o neamului românesc în perioada regimului comunist ateu.

Cu prilejul acestei vizite pastorale, Chiriarhul nostru a spus: „Mărturisitorii temnițelor comuniste reprezintă pentru noi modele autentice de virtute creștină și etnică, spre care putem privi cu încredere și cu venerație. Bine spunea Părintele Iustin Pârvu: «Au fost foarte mari luptători și eroi în închisorile noastre politice. Acolo s-a concentrat, la un moment dat, tot ceea ce avea mai bun nația aceasta». Suferințele și sângele celor întemnițați pe nedrept strigă către noi, astăzi, să încetăm a căuta viața tihnită și să începem a căuta, mai întâi, Împărăția lui Dumnezeu, cum ne îndeamnă Hristos. Ei au făcut aceasta stând neclintiți în fața furtunii și mărturisind adevărul, ca niște giganți ai spiritualității românești, care stârnesc admirația generațiilor”.

La Aiud, loc de întemnițare și exterminare, comuniștii au îngropat elita rezistenței românești, în cimitirul denumit de localnici „Râpa Robilor”. În 1992, puținii supraviețuitori ai închisorilor comuniste au luat decizia de a ridica în acest loc un monument, ca simbol al biruinței lui Hristos și al credinței creștin-ortodoxe. Edificiul a fost finalizat în 1999, urmând ca un an mai târziu să fie târnosită Sfânta Masă din interiorul monumentului. Slujba a fost oficiată de către Arhiepiscopul Bartolomeu al Vadului, Feleacului și Clujului, trecut la rândul său prin temnița Aiudului.

În anul 2001, revine în Aiud, la „Râpa robilor”, pentru prima dată de la eliberarea din 1964, părintele Iustin Pârvu, starețul Mănăstirii „Petru Vodă”, urmând ca acesta să înființeze aici un Schit cu hramul „Înălțarea Sfintei Cruci”, în care să fie pomeniți toți martirii neamului românesc. În urma deciziei Sinodului Mitropolitan al Mitropoliei Ardealului din data de 12 octombrie 2020, la propunerea Părintelui Arhiepiscop Irineu, așezământul monahal de la Aiud a fost ridicat la rangul de Mănăstire.

Share