Pe data de 28 noiembrie a.c., Părintele Arhiepiscop Irineu a efectuat o vizită pastorală la Penitenciarul de Maximă Siguranță Aiud. Cu acest prilej, preotul capelan Marius Soponaru a fost hirotesit întru iconom-stavrofor.
Marți, 28 noiembrie 2023, în ziua prăznuirii Sfântului Cuvios Mucenic Ștefan cel Nou, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, a fost prezent în municipiul Aiud. Începând cu ora 12.00, Întâistătătorul Eparhiei noastre a efectuat o vizită pastorală la Penitenciarul de Maximă Siguranță Aiud, în contextul programului evenimentelor organizate de instituție cu prilejul împlinirii a 105 ani de la Marea Unire.
În prima parte a vizitei, Arhipăstorul nostru a săvârșit slujba de sfințire a icoanei Maicii Domnului – ocrotitoarea mărturisitorilor din temnița Aiudului, în biserica „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din incinta Penitenciarului. Cu acest prilej, Chiriarhul nostru a rostit un cuvânt de învățătură, în prezența reprezentanților unității și a persoanelor private de libertate. Apoi, Ierarhul Alba Iuliei le-a oferit vârstnicilor aflați în custodie la Penitenciarul Aiud daruri constând în produse alimentare și de igienă.
În continuare, în semn de aleasă considerație și apreciere pentru activitatea pastoral-misionară desfășurată cu râvnă apostolică în ogorul Bisericii lui Hristos, părintele Marius Soponaru, preot capelan în cadrul Penitenciarului de Maximă Siguranță Aiud începând cu luna martie a anului 2022, a fost hirotesit întru iconom-stavrofor.
Apoi, în biserica „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”, Părintele Arhiepiscop Irineu a asistat la un concert de cântece patriotice, susținut cu măiestrie artistică de către Corul „Metanoia”, format din ofițeri și agenți ai Penitenciarului Aiud, dirijați de preotul capelan Marius Soponaru, și de către Grupul psaltic „Anastasios”, format din medici și studenți în domeniul medicinei, coordonați de Iustinian Ioachim Simion.
În cuvântul rostit cu prilejul vizitei pastorale efectuate la Penitenciarul Aiud, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu a spus:
„Biserica este Mama spirituală a neamului nostru, care le stă alături tuturor fiilor ei, îndeosebi celor aflaţi în suferinţă şi în dificultate. Ea îi asistă şi îi mângâie şi pe cei din penitenciare, strângându-i, cu multă compasiune, sub aripile ei protectoare. Prin preoţii ei, Biserica le acordă deţinuţilor grijă pastorală, cu nădejdea reabilitării acestora, şi le infuzează în inimi încrederea în iubirea iertătoare a lui Dumnezeu şi, totodată, dorinţa de convertire sau renaştere duhovnicească.
Ne bucurăm că, în Penitenciarul Aiud, preotul capelan este foarte conştient de rolul esenţial pe care îl are în lucrarea de restaurare a trăirii creştine şi a libertăţii spirituale în omul rănit de păcat şi privat de libertate. Prin vestirea adevărului revelat, prin celebrarea sfintelor slujbe, prin îndrumarea morală şi, mai ales, prin Dumnezeiasca Liturghie, păstorul sufletesc oferă, eficient, lumina cunoaşterii şi vindecarea conştiinţei, încât cel întemniţat să poată înţelege rostul adevărat al vieţii sale şi responsabilitatea sa în societate”.
*
În incinta Penitenciarului de Maximă Siguranță din Aiud se află cea mai spațioasă și încăpătoare biserică dintre cele aflate în cadrul penitenciarelor din România. Piatra de temelie a locașului de cult a fost așezată la data de 24 martie 1995. Edificiul, zidit exclusiv de către persoanele private de libertate, a fost ridicat în decursul a doi ani, lucrările fiind încheiate în anul 1996.
Haina picturală a fost realizată cu ajutorul a doi deținuți pictori, detașați în acest sens din cadrul altor instituții. Slujba de târnosire a bisericii a fost oficiată la data de 20 octombrie 1996, de către un sobor de arhierei, preoți și diaconi. În urma unor lucrări de restaurare capitale, locașul de cult a fost binecuvântat, la data de 25 octombrie 2014, de către Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Laurențiu și Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Irineu.