Vizită în Republica Moldova a unei delegații din protopopiatul Reghin

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, în perioada 18-20 iunie a.c., o delegație formată din preoți și credincioși de pe raza protopopiatului Reghin a vizitat mai multe comunități din Republica Moldova, unde au fost evidențiate personalitățile reprezentative care au creat punți de legătură între frații români de pe cele două maluri ale Prutului. Această inițiativă culturală s-a concretizat la propunerea domnului Veaceslav Istrati, președinte al Asociației ProBasarabia, în parteneriat cu Protopopiatul Ortodox Reghin, prin implicarea părintelui protopop Valentin Vârva, și cu susținerea ASTRA – Despărțământul Reghin (coordonat de către avocatul Stelian-Doru Cătană, membru al Adunării eparhiale).

Prima activitate s-a desfășurat în localitatea Brânzeni, unde autoritațile locale, împreună cu comunitatea parohială, au primit cu entuziasm și bucurie delegația reghineană. Au fost oferite daruri simbolice pentru biserica parohială și biblioteca școlară, prin implicarea doamnei Sorina Bloj, coordonatoare a Ligii pensionarilor din municipiul Reghin. De asemenea, a fost semnat un protocol de colaborare cu școala din localitate, prin prezența și implicarea prof. Luminița Dobrean, director al Școlii Gimnaziale din Ideciu de Jos. Totodată, s-au despus flori și s-a adus omagiu marelui filantrop Vasile Stroescu, personalitatea marcantă a regiunii.

Itinerariul delegației a continuat în regiunea natală a acestei personalități, iar în cea de-a doua zi a fost vizitat orașul Edineț. Împreună cu autoritățile locale, a fost vizitat impresionantul muzeu al orașului, unde este expusă prin imagini, documente și obiecte de artă o parte importantă a istoriei fraților de peste Prut, în care sunt expuse atât momentele de biruință ale unirii, cât și clipele vitrege ale deportărilor masive, prin care au trecut înaintașii basarabeni. Apoi, oaspeții, însoțiți de părintele protopop Igor Roșca, au vizitat biserica aflată în construcție.

De asemenea, autoritățile locale din satul Trinca au organizat un eveniment cultural dedicat personalității cărturarului Vasile Stroescu, susținător al învățământului școlar, membru de onoare al Academiei Române și ctitor a nenumărate biserici, școli și spitale, în mod deosebit pentru românii din Ardeal. Ultima activitate culturală s-a desfășurat în satul Fetești, unde au fost vizitate biblioteca și școala sătească, instituție care a primit din partea ASTRA – Despărțământul Reghin o pianină. Toate aceste activități au evidențiat importanța valorificării comuniunii și dragostei frățești, pentru a păstra și spori bogăția spirituală și culturală a poporului basarabean.

Pr. Vasile-Valentin Gherman

Share