Vizite pastorale în municipiul Alba Iulia

Pe data de 11 ianuarie 2022, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu a efectuat o serie de vizite pastorale în municipiul Alba Iulia. Ierarhul nostru a fost prezent în parohiile Partoș, Alba Iulia – Tolstoi, Alba Iulia – „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” și Alba Iulia – Cetate II, întâlnindu-se pe această cale cu păstorii sufletești din cele patru comunități de credincioși.

Marți, 11 ianuarie 2022, în ziua prăznuirii Sfântului Cuvios Teodosie, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Irineu a efectuat o serie de vizite pastorale în vechea Cetate a Bălgradului. Începând cu ora 10.00, Întâistătătorul Eparhiei noastre a poposit în cadrul a patru parohii din municipiul Alba Iulia. Prima comunitate vizitată de către Ierarhul nostru a fost parohia Partoș, situată în sudul orașului, păstorită de către părintele Teodor Nicoară. Mai departe, Părintele Arhiepiscop Irineu a vizitat parohia Alba Iulia – Tolstoi, comunitate păstorită de către părintele prof. univ. dr. Mihai Himcinschi, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia.

Continuând periplul pastoral, Arhipăstorul nostru a poposit în parohia Alba Iulia – „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”. La Altarul bisericii parohiale slujesc părintele conf. univ. dr. Ovidiu Panaite, prorector al Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia și dascăl la Facultatea de Teologie Ortodoxă din orașul Marii Uniri, și părintele Petruț Ormenișan, profesor la Seminarul Teologic Ortodox din Alba Iulia. La finalul itinerariului, Chiriarhul nostru a poposit la biserica „Sfântul Mare Mucenic Mina” din parohia Alba Iulia – Cetate II, unde slujesc preoții Emil Jurcan și Alin Albu, cadre didactice universitare la Facultatea de Teologie Ortodoxă albaiuliană.

La fiecare biserică, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Irineu a intrat cu evlavie în Sfântul Altar, unde s-a închinat și s-a rugat câteva momente, îngenunchind în fața Sfintei Mese. Apoi, a notat în Sfânta Evanghelie câteva impresii legate de vizita pe care a efectuat-o. În continuare, ieșind din Sfântul Altar, Înaltpreasfinția Sa a adresat credincioșilor prezenți un cuvânt despre viața în Hristos și despre necesitatea credinței în contextul secularizant al lumii contemporane.

Totodată, cu prilejul acestor vizite pastorale, Părintele Arhiepiscop Irineu a oferit păstorilor sufletești sfaturi administrative pentru înfrumusețarea sfintelor locașuri de cult și soluții pastorale privind problemele cu care se confruntă în activitatea misionară desfășurată. De asemenea, Arhipăstorul nostru le-a ascultat problemele personale și situațiile pastorale delicate cu care se confruntă, oferindu-le povățuiri duhovnicești.

Share