Vizite pastorale în protopopiatul Aiud

În data de 26 august 2021, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu a efectuat o serie de vizite pastorale în protopopiatul Aiud. Chiriarhul nostru a poposit în parohiile Beldiu, Stremț I, Stremț II, Geoagiu de Sus și Geomal, întâlnindu-se pe această cale cu păstorii sufletești din cele cinci comunități de credincioși.

Joi, 26 august a.c., în ziua prăznuirii Sfinților Mucenici Adrian și Natalia, soția sa, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, a efectuat o serie de vizite pastorale în protopopiatul Aiud. Începând cu ora 10.00, însoțit de către părintele protopop Ioan Bogdan, Chiriarhul nostru a fost prezent în cinci comunități de credincioși din cuprinsul protoieriei.

Prima comunitate vizitată de către Părintele Arhiepiscop Irineu a fost parohia Beldiu, unde păstorește părintele Marius Suciu. Cu acest prilej, Ierarhul nostru a poposit la biserica parohială cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”, edificiu ridicat în anul 1939. De-a lungul existenţei aşezării, se constată o schimbare periodică a numelui acesteia. De asemenea, prima atestare documentară a satului plasează localitatea Beldiu printre cele mai vechi așezări din judeţul Alba şi chiar din ţară.

Mai departe, Întâistătătorul Eparhiei noastre a vizitat biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” și „Sfântul Ierarh Ghelasie de la Râmeț” din parohia Stremț I, comunitate păstorită de către părintele Sergiu Băeș. Locașul de cult a fost ridicat din temelie în anul 1903, în urma demolării bisericii vechi. Noul edificiu este amplasat lângă turnul celei vechi, formând o singură clădire, fapt ce reiese și din cuvintele sculptate în Sfânta Masă: „Ziditu-s-a biserica din temelie lângă turnul cel vechi în anul domnului 1903, sub preotul Ieremia Iliescu”.

Continuând periplul pastoral, Arhipăstorul nostru a poposit în parohia Stremț II, păstorită de către părintele Adrian Duca. Înaltpreasfințitul Părinte Irineu a vizitat biserica parohială cu hramul „Sfânta  Cuvioasă  Parascheva”, ridicată între anii 2009-2015. Apoi, Chiriarhul Alba Iuliei a fost prezent în parohia Geoagiu de Sus, păstorită de către părintele Liviu Dumbravă. Actuala biserică parohială a fost ridicată pe temelia altui locaș de lemn, între anii 1784-1786, fiind zidită din piatră și cărămidă.

La finalul itinerariului, Înaltpreasfinția Sa a poposit în parohia Geomal, comunitate păstorită de către părintele Valentin Mateiu. Satul Geomal a fost atestat documentar în anul 1282, ca urmare a unui proces de hotărnicie realizat de către doi nobilii György Samson și Nicolae Andrei. Denumirea localității provine din limba maghiară, de la cuvintele „gyo” și „mal”, care se traduc „dealul cu nuci”. Referitor la vatra satului, aceasta ocupă partea de est a hotarului comunei Stremț și este așezată la poalele Măgurii Geomalului.

În cuvântul rostit la finalul itinerariului pastoral efectuat în protopopiatul Aiud, Ierarhul nostru a spus: „Vizitând astăzi câteva parohii din protopopiatul Aiud, m-am bucurat mult să-i întâlnesc pe preoții parohi, harnici lucrători în via Domnului. Asumându-și jertfa apostolatului, ei țin aprinsă torța credinței mântuitoare în satul românesc. În unele biserici s-au adunat mulți creștini ortodocși dornici de a mă revedea. Încântat de evlavia lor, eu le-am adresat cuvinte de zidire sufletească, atât de necesare în societatea actuală răvășită de secetă spirituală”.

Share