Vizite pastorale în protopopiatul Aiud

În data de 17 ianuarie a.c., Părintele Arhiepiscop Irineu a efectuat o serie de vizite pastorale în protopopiatul Aiud. Chiriarhul nostru, însoțit de părintele protopop Ioan Bogdan, a poposit în cinci comunități de credincioși, respectiv în parohiile Decea, Aiud III, Aiud IV, Aiud II și Aiud I.

Marți, 17 ianuarie 2023, zi în care Biserica noastră dreptslăvitoare face pomenirea de peste an a Sfântului Cuvios Antonie cel Mare, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, a efectuat o serie de vizite pastorale în protopopiatul Aiud. De la ora 10.00, Întâistătătorul Eparhiei noastre, însoțit de către părintele protopop Ioan Bogdan, a poposit în mijlocul a cinci comunități de credincioși din cuprinsul protoieriei, situate în nord-estul județului Alba.

Prima comunitate în care a poposit Arhipăstorul nostru a fost parohia Decea, păstorită de către părintele Bogdan Mureșan începând cu anul 2022. Aici, Ierarhul Alba Iuliei a vizitat biserica parohială cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, locaș edificat în primul deceniu al secolului XX. Mai departe, Părintele Arhiepiscop Irineu fost prezent la biserica „Adormirea Maicii Domnului” din parohia Aiud III, la Altarul căreia slujește cu multă destoinicie părintele Nicolae Aloman, inspector de editură și tipărituri în cadrul Eparhiei Alba Iuliei.

Continuând periplul pastoral, Chiriarhul nostru a poposit în parohia Aiud IV, păstorită de către părintele Teofil Sas și părintele Emil Pârjol. Întâistătătorul Eparhiei noastre a fost întâmpinat cu multă bucurie și căldură sufletească de către numeroși credincioși, la biserica parohială cu hramul „Acoperământul Maicii Domnului”. Cu acest prilej, Arhipăstorul nostru le-a adresat celor prezenți un cuvânt de zidire sufletească în care a subliniat noblețea statutului de creștin în societatea zilelor noastre.

În continuarea itinerariului pastoral, Ierarhul Alba Iuliei a poposit la biserica „Sfinții Trei Ierarhi” din parohia Aiud II, unde slujesc cu mult zel apostolic părintele protopop Ioan Bogdan și părintele Mihai Ciurtin. Ultimul popas al Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Irineu a fost în parohia Aiud I. Aici, Chiriarhul nostru a fost primit cu multă bucurie de către părintele paroh Sebastian Tocănel, slujitor la Altarul bisericii „Sfântul Ierarh Nicolae” din municipiul Aiud, locaș de închinare construit în anul 1912.

Cu ocazia acestor întâlniri, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu le-a adresat preoților cuvinte de îmbărbătare și binecuvântări sfinte, oferindu-le totodată îndrumări pastoral-misionare și administrativ-gospodărești necesare pentru dinamizarea vieții spirituale a comunităților parohiale încredințate. Totodată, Părintele Arhiepiscop Irineu le-a oferit păstorilor sufletești sfaturi practice și soluţii spirituale pentru a trăi o viaţă în demnitate, rugăciune şi ascultare desăvârşită față de Biserică.

 

 

Share