Vizite pastorale în protopopiatul Alba Iulia

În data de 8 decembrie a.c., Părintele Arhiepiscop Irineu a efectuat o serie de vizite pastorale în protopopiatul Alba Iulia. Însoțit de părintele protopop Teofil Slevaș, Arhipăstorul nostru a poposit în parohiile Țelna, Ighiel și Alba Iulia – „Dealul Furcilor”, întâlnindu-se pe această cale cu păstorii sufletești din cele trei comunități amintite.

Marți, 8 decembrie 2020, începând cu ora 11.00, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Irineu a realizat trei vizite pastorale în protopopiatul Alba Iulia. Chiriarhul nostru, însoțit de părintele protopop Teofil Slevaș, a efectuat primul popas în mijlocul comunității credincioșilor dreptslăvitori din parohia Țelna, unde slujește părintele Ovidiu Damșa. Cu acest prilej, Ierarhul nostru a vizitat noua biserică din localitate, cu hramul „Nașterea Maicii Domnului”, locaș în interiorul căruia sunt executate în prezent lucrările de împodobire cu haina picturii în tehnica fresco. De asemenea, Înaltpreasfinția Sa a vizitat și capela mortuară, edificiu ridicat în vecinătatea locașului de cult.

Continuând periplul pastoral, Întâistătătorul Eparhiei noastre a vizitat parohia Ighiel, comunitate păstorită cu destoinicie de către părintele Ioan Zămora. Noua biserică parohială din localitate, cu hramul „Sfânta Cuvioasă Parascheva”, a fost edificată între anii 1929-1931, fiind sfințită de către Episcopul Ioan Stroia al Armatei la data de 14 octombrie 1931. Cu ocazia vizitei pastorale întreprinse aici, Arhipăstorul Alba Iuliei a fost întâmpinat cu multă bucurie de către bunii credincioși ai parohiei, fiind mai apoi colindat de către familia părintelui paroh. În continuare, Părintele Arhiepiscop Irineu a observat stadiul lucrărilor executate la noua capelă mortuară din localitate, zidită prin implicarea directă a comunității parohiale, în baza parteneriatului cu autoritățile locale.

Ultima vizită pastorală a fost efectuată în parohia Alba Iulia – „Dealul Furcilor”, comunitate păstorită de către părintele Simion Sebastian Țandea. Ierarhul nostru a vizitat biserica parohială, cu hramurile „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir” și „Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul”, locaș la al cărui demisol sunt executate ample lucrări de înfrumusețare și restaurare, în vederea amenajării unui spațiu propice desfășurării activităților cultural-catehetice. Cu ocazia acestor întâlniri, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Irineu le-a pus la suflet preoţilor parohi îndemnuri duhovniceşti, cuvinte de îmbărbătare și binecuvântări sfinte, oferindu-le totodată îndrumări pastoral-misionare și administrativ-gospodărești necesare pentru dinamizarea vieții spirituale a comunităților parohiale încredințate.

 

Share