Vizite pastorale în protopopiatul Câmpeni

În data de 28 martie a.c., Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Irineu a efectuat o serie de vizite pastorale în protopopiatul Câmpeni. Întâistătătorul Eparhiei noastre a poposit în parohiile Poiana Vadului, Lăzești, Burzonești-Lazuri, Cărpiniș, Roșia Montană II și Roșia Montană I, întâlnindu-se pe această cale cu păstorii sufletești din cele șase comunități de credincioși.

Marți, 28 martie 2023, zi în care Biserica noastră face pomenirea Sfântului Cuvios Ilarion cel Nou, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, a efectuat o serie de vizite pastorale în protopopiatul Câmpeni. Începând cu ora 10.00, Ierarhul nostru, însoțit de părintele protopop Andrei Bâldea, a fost prezent în mijlocul a șase comunități parohiale situate în nord-vestul județului Alba. Primul popas al Întâistătătorului Eparhiei noastre a fost în parohia Poiana Vadului, comunitate păstorită de către părintele Cosmin Țârc. Biserica parohială, cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, a fost edificată în anul 1869. Aici, Chiriarhul nostru a fost întâmpinat cu multă emoție de către un număr mare de credincioși, cărora le-a adresat cuvinte folositoare de suflet și îndemnuri spirituale.

În continuare, Părintele Arhiepiscop Irineu a fost prezent la biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din parohia Lăzești, locaș de cult înscris pe lista monumentelor istorice, edificat în prima jumătate a secolului al XVIII-lea. Arhipăstorul Alba Iuliei a fost primit cu multă căldură în suflete de către părintele paroh Andrei Coțan și numeroși credincioși îmbrăcați în straie populare specifice zonei. Continuând periplul pastoral, Înaltpreasfinția Sa a vizitat parohia Burzonești-Lazuri, comunitate păstorită cu multă trudă și jertfelnicie de către părintele protopop Andrei Bâldea. Ierarhul nostru a vizitat biserica parohială cu hramul „Sfinții Împărați Constantin și Elena”, locaș de închinare edificat în anul 2009 și târnosit zece ani mai târziu, la data de 21 iulie 2019.

Următoarea comunitate vizitată de către Întâistătătorul Eparhiei noastre a fost parohia Cărpiniș, unde slujește preotul Dan Mera. Vizitând biserica parohială cu hramul „Sfânta Treime”, edificiu zidit în anul 1918, Părintele Arhiepiscop Irineu a apreciat frumusețea picturii care împodobește interiorul locașului de rugăciune. Apoi, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu a poposit în parohia Roșia Montană II, unde a fost întâmpinat cu multă bucurie de către părintele Daniel Sicoe. Cu prilejul acestei vizite, Arhipăstorul nostru a poposit la biserica parohială aflată în proces de edificare și înfrumusețare și care urmează a fi îmbrăcată cu haina picturii. Ultimul popas al Chiriarhului Alba Iuliei a fost în parohia Roșia Montană I, al cărei păstor sufletesc este părintele Ionel Rău. Aici, Ierarhul nostru a vizitat biserica parohială cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”, locaș de cult ridicat în anul 1781 și care necesită ample lucrări de restaurare și renovare.

Share