Vizite pastorale în protopopiatul Luduș

Pe data de 18 ianuarie 2022, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Irineu a efectuat o serie de vizite pastorale în protopopiatul Luduș. Ierarhul nostru a fost prezent în parohiile Iclănzel, Iclandu Mare, Lechința, Ațintiș, Luduș-Gheaja și Luduș I, întâlnindu-se pe această cale cu păstorii sufletești din cele șase comunități de credincioși.

Marți, 18 ianuarie a.c., în ziua prăznuirii Sfinților Ierarhi Atanasie şi Chiril, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, a efectuat o serie de vizite pastorale în protopopiatul Luduș. Începând cu ora 10.00, însoțit de către părintele protopop Lucian Voșloban, Chiriarhul nostru a poposit în șase parohii din cuprinsul protoieriei.

Prima comunitate în care a poposit Ierarhul nostru a fost parohia Iclănzel, unde slujește părintele Florin Sima. Biserica din acest sat a fost zidită în anul 1970 prin hărnicia bunilor credincioși de aici, în prezent efectuându-se lucrări de renovare a casei parohiale. Părintele paroh slujește și în filia Mădărășeni, unde se află o biserică monument istoric târnosită de Înaltpreasfințitul Părinte Irineu în anul 2015.

În imediata vecinătate a satului Iclănzel se află localitatea Iclandu Mare, unde Arhipăstorul nostru a poposit a treia oară de când a fost instalat în demnitatea de Arhiepiscop al Alba Iuliei. Comunitatea credincioșilor de aici este păstorită de harnicul părinte Adrian Pavel. Având una dintre cele mai impunătoare biserici de pe raza protoieriei Luduș, preotul paroh s-a străduit să renoveze în întregime biserica parohială care a primit pecetea sfințeniei în anul 2018 prin slujba de resfințire oficiată de Părintele Arhiepiscop Irineu. În prezent, sunt în curs de finalizare lucrările la casa parohială.

Următoarea parohie vizitată de Întâistătătorul Eparhiei noastre a fost Lechința, unde păstorește părintele Alexandru Dârloșan. Un grup numeros de credincioși, în frunte cu Ioan Nicoară, primarul orașului Iernut, l-a întâmpinat cu bucurie pe Arhiepiscopul nostru. Biserica de aici a fost zidită în 1927 și a fost renovată de curând în exterior, preotul paroh reușind să restaureze și casa parohială într-un interval scurt de timp.

În continuare, Înaltpreasfinția Sa a poposit în parohia Ațintiș, unde slujește preotul Sergiu Iacob. Credincioșii de aici, alături de primarul Ianoș Iacob, l-au întâmpinat cu entuziasm pe Arhiereul nostru. În această localitate a păstorit vrednicul preot Romul Popa, primul protopop al Ludușului și membru al Vicariatului Ortodox de la Alba Iulia (1940-1945). Actualul paroh s-a îngrijit de renovarea capitală a casei parohiale și extinderea ei prin mansardare. 

Mai departe, Părintele Arhiepiscop Irineu a ajuns în parohia Luduș-Gheja, comunitate în care păstorește părintele Valer Moldovan. Biserica de aici a fost ridicată în anul 1868 și a fost resfințită de Înaltpreasfințitul Părinte Irineu în anul 2017. Credincioșii de aici s-au dovedit a fi foarte vrednici și iubitori de țară și neam. Istoria consemnează faptul că în anul 1514, un grup de țărani de aici au participat la răscoala condusă de Gheorghe Doja, iar în anul 1918, 50 de români din Gheja au fost prezenți la Alba Iulia la evenimentul Marii Uniri de la 1 Decembrie.

Ultima parohie vizitată de Ierarhul nostru a fost Luduș I, unde a fost întâmpinat de preotul paroh Mihai Cercel, de un număr mare de credincioși și de copii care frecventează programul after-school găzduit într-un corp de clădire al parohiei. Biserica parohială a fost zidită în 1929, iar în anul 2015 a fost resfințită de Înaltpreasfințitul Părinte Irineu.

Share