Workshop de gerontagogie la Căminul pentru persoane vârstnice „Sfântul Apostol Andrei” din Bărăbanț

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, marți, 9 mai a.c., începând cu ora 10:00, a avut loc atelierul de lucru intitulat „Lecții de bune practici în activitățile socio-educative și culturale cu vârstnicii”. Activitatea s-a derulat la Căminul pentru persoane vârstnice „Sfântul Apostol Andrei” din Bărăbanț, la inițiativa sectorului cultural, prin Asociația Filantropia Ortodoxă Alba Iulia.

Evenimentul a fost moderat de către Mihaela-Viorica Rușitoru, expert european în educația copiilor, adulților și a vârstnicilor, membru al Fundației Europene de Știință și cercetător asociat la Universitatea din Helsinki. În cadrul workshopului au fost aprofundate teme precum învățarea, formarea și educarea de-a lungul întregii vieți și, în special, a persoanelor vârstnice, înscriindu-se astfel în tematica anului 2023, declarat de Patriarhia Română ca „An omagial al pastorației persoanelor vârstnice” și „An comemorativ al imnografilor și cântăreților bisericești”.

În cadrul acestui workshop, participanții au învățat cum să creeze un mediu sigur și confortabil pentru persoanele în vârstă, cum să îi ajute să se simtă incluși în activitățile sociale și culturale și cum să îi ajute să își păstreze independența. Printre subiectele care au fost prezentate și dezbătute în cadrul întâlnirii, amintim: organizarea de activități educaționale accesibile și adaptate nevoilor vârstnicilor, tehnici și metode de comunicare cu persoanele în vârstă, oferirea de sprijin pentru îmbătrânirea activă, activități intergeneraționale, diversificarea vieții sociale prin parteneriate cu teatre, muzee, ONG-uri, școli și altele, legislație în domeniul asistenței și îngrijirii vârstnicilor.

În a ultima parte a întâlnirii, participanții au avut prilejul de a-și împărtăși experiențele și de a lua parte la discuții interactive privind legislația, metodele de lucru și schimburile de idei care să îi ajute să își dezvolte abilitățile pentru o bună colaborare cu persoanele beneficiare.

Biroul de presă al Asociației Filantropia Ortodoxă Alba Iulia

Share