Ziua de Sânziene, sărbătorită de elevii Școlii Gimnaziale nr. 3 Cugir

În ziua de 24 iunie a fiecărui an, Biserica Ortodoxă prăznuiește Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul, sărbătoare cunoscută în popor și sub denumirea de Sânzâiene sau Drăgaica. Cu acest prilej, un grup de elevi ai Școlii Gimnaziale nr. 3 Cugir, coordonați de cadrele didactice Luminița Sgubea, Rodica Gălățeanu și Anca Herlea, au participat la activitățile cuprinse în cadrul proiectului educațional 24 iunie – Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul sau Sânzienele. Tradiții și credințe populare specifice poporului român”.

Ideea acestui proiect a pornit de la premisa: Dacă nu ne cunoaștem credința și obiceiurile, nu știm cine suntem. Activitățile propuse în cadrul proiectului au izvorât din dorința de a face cunoscută copiilor tradiția creștină și obiceiurile populare specifice neamului nostru. De asemenea, prin acest proiect s-a încercat sensibilizarea şi creşterea respectului elevilor faţă de valorile care ne definesc, în vederea păstrării şi valorificării tradițiilor şi obiceiurilor specifice poporului român.

Activitățile au debutat luni, 19 iunie 2023, prin pregătirea și stabilirea responsabilităților persoanelor implicate în realizarea proiectului, un moment deosebit constituindu-l activitățile desfășurate în ajunul sărbătorii Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul. Cu acest prilej, elevilor li s-a oferit oportunitatea de a petrece, timp de câteva ore, clipe unice, binecuvântate, într-un decor mirific, începând de la culesul florilor de sânzâiene și a spicelor de grâu din holdele pârguite, până la șezătoarea din Poiana cu goruni a satului Vinerea, localitate limitrofă orașului Cugir, unde copiii au împletit coronițe și au ascultat Legenda Sânzienelor.

În liniștea codrului, cu multă măiestrie, înv. Anca Herlea a depănat povești din vatra satului, explicându-le celor prezenți semnificația culesului florilor de sânziene în ajun de praznic și a împletirii cununilor. Prof. Rodica Gălățeanu le-a vorbit copiilor despre diferența dintre mit, supersiție și obicei popular, invitându-i pe cei care doresc să afle mai multe să lectureze romanul „Noaptea de Sânziene” a scriitorului Mircea Eliade. În final, prof. Luminița Sgubea a prezentat semnificația religioasă a sărbătorii, precum și proprietățile terapeutice ale sânzâienelor.

Nu au lipsit, desigur, nici plăcintele tradiționale de post, pe care copiii le-au așteptat cu multă nerăbdare. Roadele activității nu s-au lăsat așteptate. Ca răsplată a muncii depuse, cadrele didactice au avut bucuria, hărăzită de Dumnezeu, de a privi chipurile vesele ale copiilor zburdând pe pajiștea înverzită a poienii cu goruni seculari, îmbrăcați în frumoasele ii românești și purtând pe cap coronițe din flori de sânziene. Timpul s-a oprit parcă în loc, doar glasurile cristaline ale copiilor se mai auzeau în liniștea serii care, treptat, a început să se aștearnă, vestindu-ne că e timpul să ne îndreptăm spre casă.

Activitățile proiectului s-au încheiat sâmbătă, 24 iunie, fiind încununate de participarea la Sfânta Liturghie, în ziua praznicului Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul, prilej de mare bucurie duhovnicească.

Prof. Luminița Sgubea

Share