Anual, pe data de 9 martie este marcată Ziua Deţinuţilor Politici Anticomunişti din perioada 1944-1989. Comemorarea acestei zile tocmai de prăznuirea Sfinților 40 de Mucenici a fost stabilită de Camera Deputaților în ședința din 22 noiembrie 2011. Ulterior, pe 2 decembrie 2011, Administrația Prezidențială a promulgat Legea privind declararea datei de 9 martie ca zi oficială de comemorare a Deținuților Politici Anticomuniști din perioada 1944-1989.
Printre cei pomeniți cu acest prilej se numără ierarhi, profesori de teologie, studenți, monahi, intelectuali creștini și, de asemenea, peste 1800 de preoți ortodocși care au fost anchetați și arestați, aruncați în închisori, trimiși să lucreze la Canalul Dunăre-Marea Neagră sau deportați în Siberia pentru acuzații nefondate. Făcând referire la statornicia în dreapta credință a apărătorilor Ortodoxiei din perioada comunistă, Părintele Patriarh Daniel a evidențiat faptul că rezistența activă a Bisericii a fost exprimată tocmai de credința puternică a apărătorilor dreptei credințe și de curajul de a-L mărturisi pe Mântuitorul Iisus Hristos.
În semn de aleasă prețuire pentru sacrificiul suprem al celor care s-au jertfit și au opus rezistență în fața regimului ateo-comunist, la propunerea Preafericitului Părinte Daniel, anul 2017 a fost stabilit drept An comemorativ al Patriarhului Justinian și al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului. Ulterior, Patriarhia Română avea să transmită Centrelor eparhiale îndemnul de a săvârşi în această zi slujbe de pomenire a celor care au pătimit în timpul regimului comunist și care, prin jertfa lor, au apărat dreapta credință şi demnitatea poporului român.
Surse: basilica.ro; agerpres.ro
Foto credit: basilica.ro (Mănăstirea „Sfânta Cruce” de la Aiud)