Sâmbătă, 26 iunie a.c., în municipiile Alba Iulia și Târgu-Mureș, a fost marcată în mod solemn Ziua Drapelului Național. Ceremoniile au debutat prin oficierea slujbei de sfințire a drapelului la Catedrala Reîntregirii din vechea Cetate a Bălgradului și la biserica „Înălțarea Domunlui” – Catedrala mare din Târgu-Mureș.
La Catedrala arhiepiscopală din Alba Iulia, a fost oficiată slujba de sfințire a drapelului de către un sobor de preoți. În continuare, de la ora 10.00, în Piața Tricolorului, s-a desfășurat o ceremonie militară dedicată aniversării acestei zile deosebite. La eveniment au luat parte oficialități centrale și locale, precum și reprezentanți ai structurilor MAI și MApN.
Programul manifestării a cuprins prezentarea onorului, salutul Drapelului de Luptă și ocuparea locului în dispozitiv. De asemenea, a fost rostită o alocuțiune în care a fost evidențiată importanța sărbătoririi Zilei Drapelului Național, după care părintele Oliviu Botoi, consilier cultural în cadrul Arhiepiscopiei Alba Iuliei, a binecuvântat steagul. La final, în acordurile Imnului Național, drapelul a fost arborat pe catargul din Piața Tricolorului.
Ziua Drapelului Național a fost sărbătorită și în municipiul Târgu-Mureș. În seara zilei de vineri, 25 iunie, la biserica „Înălțarea Domunlui” – Catedrala mare, a fost adus drapelul național și depus în Sfântul Altar, urmând ca în dimineața zilei de 26 iunie să fie oficiată slujba de sfințire de către un sobor de preoți. Apoi, cadrele militare ale Garnizoanei Târgu-Mureș, în prezența autorităților locale, au arborat drapelul în vecinătatea statuii lui Avram Iancu.
Drapelul Naţional al României fost decretat pentru prima dată ca simbol naţional de către Guvernul revoluţionar provizoriu din Ţara Românească, la data de 26 iunie 1848, având înscrisă pe el deviza „Dreptate - Frăţie”. De asemenea, Constituția României din anul 1991 a prevăzut ca drapelul tricolor să reprezinte un simbol național alături de stemă, sigiliu și imn.