Ziua Drapelului Național, sărbătorită în Cetatea Marii Uniri

Pe data de 26 iunie 2024, în Piața Tricolorului din Alba Iulia, a fost celebrată în mod solemn Ziua Drapelului Național. Ceremonia a debutat prin oficierea slujbei de sfințire a drapelului, oficiată în Catedrala arhiepiscopală.

Miercuri, 26 iunie a.c., în Cetatea Alba Iuliei, a fost marcată în mod solemn Ziua Drapelului Național. Începând cu ora 9.45, în Catedrala arhiepiscopală, a fost oficiată slujba de sfințire a drapelului de către părintele Silviu Florea, eclesiarhul Catedralei Reîntregirii, și părintele Constantin Bratu, preot militar în cadrul Colegiului Național Militar „Mihai Viteazul” din Alba Iulia. În continuare, de la ora 10.00, în Piața Tricolorului, a fost organizată o ceremonie militară dedicată aniversării acestei zile cu o însemnătate aparte.

Programul manifestării a cuprins prezentarea onorului, salutul Drapelului de Luptă și ocuparea locului în dispozitiv. În prima parte a evenimentului, Ioana Ursu, istoric în cadrul Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia, a rostit o alocuțiune în care a subliniat semnificația drapelului tricolor în istoria poporului nostru. Apoi, părintele eclesiarh Silviu Florea a rostit rugăciunea de binecuvântare a steagului. La final, în acordurile Imnului Național, drapelul a fost arborat pe catargul din Piața Tricolorului. La eveniment au luat parte numeroase oficialități, precum și reprezentanți ai structurilor MAI și MApN.

Drapelul Naţional al României fost decretat pentru prima dată ca simbol naţional de către Guvernul revoluţionar provizoriu din Ţara Românească, la data de 26 iunie 1848, având înscrisă pe el deviza „Dreptate - Frăţie”. În decembrie 1989, cele trei culori ale steagului au aprins setea de libertate a poporului român, alături de imnul „Deșteaptă-te, române”. Astfel, Constituția României din anul 1991 a prevăzut ca drapelul tricolor să reprezinte un simbol național alături de stemă, sigiliu și imn.

Share