Ziua Eroilor, celebrată în mod solemn la Alba Iulia

În fiecare an, de Înălţarea Domnului – Ziua Eroilor, sărbătoare națională a poporului român, sunt oficiate slujbe de pomenire în semn de neuitare, prețuire și recunoştinţă faţă de eroii care s-au jertfit pentru neam, credinţă şi ţară. Această zi deosebită a fost marcată în mod solemn și la Cimitirul Eroilor din Alba Iulia, prilej cu care a fost oficiată slujba parastasului de către un sobor de preoți.

Începând cu ora 12.00, la Cimitirul Eroilor din municipiu, a fost organizată manifestarea închinată eroilor neamului românesc, în ziua prăznuirii Înălțării Domnului. Evenimentul a debutat cu intonarea imnului național, după care a oficiat slujba parastasului de către un sobor de preoți, în fruntea căruia s-au aflat părintele Oliviu Botoi, consilier cultural al Eparhiei Alba Iuliei, și părintele Teofil Slevaș, protopop al Alba Iuliei. În continuare, membrii autorităților locale și județene, ai instituțiilor deconcentrate, ai organizațiilor non-guvernamentale și ai societății civile au depus coroane și jerbe de flori la monumentul închinat eroilor. Acest moment solemn a fost încheiat prin defilarea Gărzii de onoare.

La final, părintele protopop Teofil Slevaș a reliefat caracterul solemn al acestei sărbători: „Ziua de astăzi are o dublă semnificație pentru noi. În primul rând, avem Praznicul Înălțării Domnului Iisus Hristos, la 40 de zile de la Învierea Mântuitorului, și, totodată, celebrăm Ziua Eroilor neamului românesc, a celor care s-au jertfit pentru binele și pentru prosperitatea neamului nostru. Este o sărbătoare sfântă care stă în strânsă legătură atât cu Învierea, cât și cu Înălțarea Domnului, pentru că eroii neamului românesc s-au jertfit asemenea lui Hristos pentru noi, iar sufletele lor se înalță în Împărăția cerurilor”.

Comandantul Colegiului Național Militar „Mihai Viteazul”, colonel Marcel Domșa, a subliniat însemnătatea aparte a cultului eroilor: „Cu profundă recunoștință în suflete, îi prețuim pe toți eroii cei de demult ai luptelor pentru libertate, unitate și apărarea creștinătății. În ceasurile grele și hotărâtoare, eroii au înțeles că viața noastră nu trebuie să se măsoare cu lungimea anilor sau cu bogăția plăcerilor, ci cu puterea de muncă, cu jertfa și cu afirmarea idealului ce trebuie slujit. Suntem convinși că visul milenar înfăptuit prin ei ne cheamă să apreciem spiritul lor de sacrificiu. Jertfa lor reprezintă un punct de întâlnire cu istoria neamului, eroismul lor constituind semnul vizibil al faptului că viața noastră devine o cruce și o înviere”.

La eveniment au luat parte oficialități centrale și locale, dintre care amintim pe Ion Dumitrel, Președintele Consiliului Județean Alba, Nicolae Albu, Prefectul Județului Alba, Gabriel Pleșa, Primarul Municipiului Alba Iulia, membri ai Unităților Militare (MApN și MAI) din Garnizoana Alba Iulia, ai Asociației Veteranilor de Război și ai Asociației Militarilor Veterani, precum și cadre militare în rezervă și retragere. De asemenea, la eveniment au luat parte numeroși elevi ai Colegiului Național Militar „Mihai Viteazul” și ai altor unități de învățământ din municipiul Alba Iulia.

Foto: Colegiul Național Militar „Mihai Viteazul” Alba Iulia

Share