Ziua Europeană de Luptă Împotriva Traficului de Persoane, marcată prin ateliere educative și socio-animație de numeroși tineri albaiulieni

Din 2006, data de 18 octombrie a fost declarată Ziua Europeană împotriva Traficului de Persoane și se marchează la nivelul tuturor statele membre ale Uniunii Europene (UE). În contextul acestei zile, țara noastră, prin Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane (A.N.I.T.P.) și partenerii săi, au desfășurat în săptămâna 16-22 octombrie, o serie de evenimente dedicate marcării Zilei Europene de Luptă Împotriva Traficului de Persoane - 18 octombrie, incluse în cadrul campaniei de informare şi prevenire „Săptămâna prevenirii traficului de persoane”.

Un astfel de eveniment a avut loc vineri, 20 octombrie a.c., la Alba Iulia, fiind organizat de Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane - Centrul Regional Alba Iulia, în colaborare cu Asociația Filantropia Ortodoxă Alba Iulia și Arhiepiscopia Ortodoxă Română Alba Iulia, prin Biroul pentru Viață. În cadrul evenimentului intitulat „O aventură în Siguranță”, copiii, supereroi ai siguranței, s-au bucurat de parcurgerea unor trasee aventuroase la Parcul de Aventură „Dynamis”, de jocuri și socio-animație, ateliere educative de prevenire a traficului de persoane, pe înțelesul lor.

Informarea și sensibilizarea copiilor referitor la fenomenul traficului de persoane a revenit în sarcina A.N.I.T.P. - Centrul Regional Alba Iulia și a voluntarilor ASCOR - filiala Alba Iulia și s-a realizat prin jocuri special concepute pe specificul traficului de persoane, în special al traficului de copii, și prin scurte sesiuni informative. De instruirea și siguranța copiilor pe traseele progresive s-au ocupat Parcului de Aventură „Dynamis”. Astfel, au fost realizate analogii despre siguranța lor pe traseele progresive și siguranța lor în viața de zi cu zi. De asemenea, copiii au învățat că familia este un mediu sigur, de încredere, în care nu ar trebui să păstreze secretele care pot ascunde potențiale pericole. În cadrul evenimentului, 47 de copii și 20 adulți au fost informați cu privire la fenomenul traficului de persoane, al siguranței și al mediului de încredere - familia.

Nevoia de informare rămâne în continuare imperativă, informarea constituind principala metodă de prevenire a traficului de persoane. În contextul fenomenului traficului de persoane, România continuă să se claseze pe o poziție fruntașă în furnizarea de victime, fiind principala sursă de proveniență a persoanelor traficate în Europa. Cauzele fundamentale ale traficului de persoane și ale exploatării sexuale sunt: sărăcia, lipsa de educație, șomajul, inegalitatea dintre sexe, corupția și discriminarea grupurilor etnice, factori care vulnerabilizează victima și împuternicesc traficantul. În lipsa resurselor care să rezolve aceste probleme sociale majore, informarea rămâne principala formă de luptă cu fenomenul traficului de persoane.

Tabita Botoi
Biroul pentru Viață
Arhiepiscopia Ortodoxă a Alba Iuliei

Share