Ziua încoronării primilor Suverani ai României întregite, marcată la Catedrala arhiepiscopală din Alba Iulia

De ziua încoronării primilor Suverani ai României întregite, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu a oficiat slujba de Te-Deum la Catedrala Reîntregirii din Alba Iulia.

Vineri, 15 octombrie 2021, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, a fost prezent la Catedrala Încoronării din orașul Marii Uniri. Începând cu ora 12.00, Ierarhul nostru, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a oficiat slujba de Te-Deum cu prilejul zilei încoronării primilor Suverani ai României întregite. La eveniment a luat parte Alteța Sa Regală, Principesa Sofia, dimpreună cu numeroase oficialități centrale și locale. În cadrul cuvântului rostit cu acest prilej, Întâistătătorul Eparhiei noastre a evidențiat faptul că mărețul eveniment petrecut în urmă cu 99 de ani a marcat desăvârșirea pe plan național și internațional a unității poporului român.

Încoronarea Regilor Românie Mari, Ferdinand I şi Maria, s-a desfășurat la Alba Iulia, pe data de 15 octombrie 1922. Evenimentul a avut loc în faţa Catedralei Ortodoxe, ridicată special pentru acest moment. Protocolul încoronării de la Alba Iulia a început la ora 9.30, prin oficierea Sfintei Liturghii și a slujbei de Te-Deum, după care a avut loc zborul demonstrativ al aviaţiei. Locul ales pentru noul edificiu a fost cel în care se aflase, cu secole în urmă, sediul Mitropoliei Transilvaniei, ale cărei baze au fost puse de către Mihai Viteazul în 1597. Piatra de temelie a Catedralei Încoronării fost așezată la data de 28 martie 1921, în a doua zi de Paști. Lucrările fundației au fost finalizate în cursul lunii aprilie, iar pe 8 septembrie 1921, de sărbătoarea Nașterii Maicii Domnului, a fost montată crucea de pe turla centrală.

Share