De Ziua Internațională a Copilului (1 iunie a.c.), Înaltpreasfințitul Părinte Irineu a poposit în mijlocul celor peste 1.300 de copii prezenți în Cetatea Marii Uniri. De la ora 10.00, Chiriarhul nostru a oficiat slujba de Te-Deum, la Catedrala arhiepiscopală.
Miercuri, 1 iunie 2022, de Ziua Internațională a Copilului, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Irineu a fost prezent în mijlocul celor peste 1.300 de copii adunați în Cetatea Alba Iuliei. La acest eveniment deosebit, au fost prezenți 1.000 de tineri din centrele rezidențiale și de zi ale Asociației Filantropia Ortodoxă Alba Iulia și alte sute de copii din municipiul Alba Iulia. Într-o frumoasă tradiție, Arhiepiscopia Alba Iuliei și Asociația Filantropia Ortodoxă Alba Iulia au organizat o serie de evenimente speciale dedicate copiilor. Activitățile din această zi, derulate sub genericul „Sărbătorile copilăriei”, au fost dedicate atât copiilor ocrotiți în centrele sociale din județele Alba și Mureș, cât și preșcolarilor și elevilor din Alba Iulia și împrejurimi.
În debutul programului manifestărilor, de la ora 9.30, tinerii participanți au fost întâmpinați în incinta complexului Catedralei Reîntregirii și Încoronării de către voluntarii Asociației Emanoil, Pro Vita și ASCOR Alba Iulia, dar și de către elevi și studenți de la unitățile de învățământ albaiuliene. În continuare, de la ora 10.00, Părintele Arhiepiscop Irineu a oficiat slujba de Te-Deum în locașul de închinare, în prezența copiilor și a coordonatorilor centrelor sociale și educaționale de pe raza Eparhiei. La acest moment de rugăciune, copii au cântat împreună „Hristos a înviat” și au rostit rugăciunea „Tatăl nostru”, aducând mulțumire lui Dumnezeu și cerându-I ajutorul. La final, Înaltpreasfinția Sa a rostit un pilduitor cuvânt de învățătură în care a evidențiat puritatea vieții copiilor ca oglindire a lumii îngerești.
Adresându-se celor prezenți, Întâistătătorul Eparhiei noastre a spus: „Într-o lume desacralizată în care primează forţa, stăpâneşte banul şi e glorificată puterea, Mântuitorul nostru Iisus Hristos ţine să-i prezinte şi astăzi pe copii drept singurii candidaţi vrednici să moştenească Împărăţia cerurilor. Puritatea lor este o oglindire a lumii îngereşti. Aflându-ne printre copii, noi, cei adulţi, noi toţi, primim îndemnul tainic de a ne asemăna lor printr-o viaţă curată. Totodată, avem convingerea că atunci «când nu mai suntem copii, suntem deja morţi», cum afirma Constantin Brâncuşi. Iată de ce este bine să-i iubim şi să-i educăm pe copiii noştri, ei fiind «zâmbetul cerului acordat pământului»”.
După slujba de Te-Deum, de la ora 10.30, a avut loc defilarea copiilor în sunet de fanfară pe un traseu prestabilit: Muzeul Național al Unirii – strada Unirii – Piața Tricolorului din fața Catedralei – strada Mihai Viteazul. Pe frumoasele ritmuri ale fanfarei, tinerii s-au îndreptat spre esplanada dintre Catedrala Romano-Catolică și Catedrala Ortodoxă, unde a avut loc un moment special moderat de către Tabita Botoi, coordonatorul Biroului pentru Viață al Arhiepiscopiei Alba Iuliei. În prezența Înaltpreasfințitului Părinte Irineu și a numeroaselor oficialități, cei peste 1.000 de copii, îmbrăcați în tricouri albe, au fost protagoniștii poveștii copilăriei. Narațiunea expune itinerariul pelerinilor copii spre Cetatea virtuților, Cetatea copilăriei, în care au putut pătrunde trecând prin porțile și peste podurile virtuților pe care el le posedă. Bucuria și emoțiile poveștii au culminat în flashmob-ul „Dansul copilăriei”, la care au fost implicați toți copiii. Versurile, melodia și coregrafia au fost învățate dinainte de participanți prin implicarea preoților, coordonatorilor, profesorilor sau pedagogilor.
Firul narativ al poveștii a adus un elogiu păcii, bucuriei, speranței, credinței, dragostei și prieteniei care și-au făcut sălaș în sufletele copiilor. Virtutea Păcii este cea care domnea peste Cetatea virtuților din Alba Iulia. Pentru a sublinia cât de importantă este pacea pentru lume, un moment cu totul aparte al programului a fost reprezentat de prestația artistică a copiilor din Ucraina care și-au stabilit temporar domiciliul în Alba Iulia sau care sunt îngrijiți în cadrul centrelor sociale ale Eparhiei. Aceștia au fost integrați în comunitatea copiilor din Cetatea Marii Uniri și au devenit ambasadori ai păcii. După dansul copilăriei și după dansul copiilor ucraineni, pe ritmurile Odei Bucuriei, au fost înălțate spre cer baloane albe și literele unite ce constituie cuvintele Pace, Bucurie, Speranță, Credință, Dragoste, Prietenie și Copilărie.
Programul evenimentelor a continuat de la ora 12.30. În Cetatea Marii Uniri, Departamentul de tineret al Arhiepiscopiei Alba Iuliei a organizat activitatea „Vânătoarea de comori”, la care au luat parte peste 100 de copii și tineri. De asemenea, de la ora 15.00, în Parcul de Aventură „Dynamis” din Alba Iulia, voluntarii Asociației Emanoil au organizat mai multe sesiuni de tir cu arcul, precum și alte activități recreative. Evenimentele organizate de Arhiepiscopia Alba Iuliei s-au încheiat cu un program de animație socio-educativă pentru copii, derulat de membrii Asociației Studenților Creștini Ortodocși Români (ASCOR) – Filiala Alba Iulia.