Ziua Internațională a Copilului, sărbătorită la prima școală românească din Târgu-Mureș

Ziua Internațională a Copilului (1 iunie 2022) a fost sărbătorită prin activități deosebite la prima școală românească din Târgu-Mureș. Cei 19 copii ai școlii parohiale au participat la slujbe și ateliere diverse alături de oaspeți de seamă din Arhiepiscopia Bucureștilor, care au venit cu o mulțime de surprize și daruri pentru micii creștini. Evenimentul, intitulat generic „Copii pentru viitor”, a fost organizat de Asociația „Micul creștin” și Parohia Ortodoxă Târgu-Mureș I – biserica de piatră.

Programul a început prin oficierea Sfintei Liturghii, dimpreună cu părintele arhidiacon Vlad Roșu de la Catedrala „Sfântul Spiridon Nou” din București, după care s-a cântat Acatistul Sfântului Stelian, ocrotitorul copiilor, cu participarea corului de copii al bisericii de piatră. Apoi, în prima școală românească din Târgu-Mureș, s-a desfășurat un atelier de muzică bizantină, organizat de părintele arhidiacon Vlad, care a pregătit câteva strategii ludice de expunere a muzicii bizantine, astfel încât cei mici să înțeleagă elementele de bază și să le stimuleze interesul pentru muzica bisericească.

Activitățile au continuat în aer liber, la complexul „Peștișorul de aur” din Sâncraiu de Mureș, unde doamna psihoterapeut Malvina Roșu, alături de o echipă de traineri psihologi din București, a organizat și susținut o serie de ateliere concepute special pentru copiii școlii parohiale. Cu toții au participat mai întâi la un picnic tradițional „Să mâncăm sănătos!”, respectând rețetele tradiționale românești, dar și normele de nutriție recomandate vârstei, nelipsind din meniu legumele, salata, fructele de sezon, brânzeturile de la producătorii locali, ouăle, orezul sau clasica mămăliguță.

Între orele 13.45 și 17.00 au avut loc workshop-urile și atelierele tematice „Arts&Crafts”, „Emoții, stări, sentimente”, „Portretul meu” și „Meseriile viitorului”. Organizați pe două grupe în funcție de vârste, copiii au desenat, au pictat, au cântat, s-au jucat și au învățat cum să-și exprime emoțiile, sentimentele, dorințele, cum să-și reflecte talentele prin creațiile lor de orice fel, cum să-și manifeste bucuriile și să interacționeze liber cu ceilalți, într-o atmosferă plină de echilibru și seninătate.

În încheiere, sub coordonarea doamnei profesor Anamaria Galea, de la secția de Actorie a Liceului Vocațional de Arte din Târgu Mureș, copiii au participat la un atelier de teatru de păpuși, fiecare având posibilitatea de a-și crea propria păpușă – personajul principal din basmele noastre românești, pornind de la o lingură din lemn. La final, fiecare participant a primit din partea Herlitz România, câte un rucsac echipat cu toate cele necesare activităților artistice și didactice.

Pr. paroh Claudiu Nicoară
Parohia Târgu-Mureș I

Share