La data de 20 septembrie 1993, Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite proclama data de 15 mai ca Zi Internațională a Familiei, iar anul 1994 ca An Internațional al Familiei. Începând din anul 1995, Ziua Familiei este sărbătorită în multe țări, cu scopul de a sensibiliza opinia publică și de a sublinia importanța familiei, în condițiile în care multe persoane au început să se îndepărteze de această instituție sau să-i denatureze valorile. La propunerea Institutului Român pentru Drepturile Omului, propunere susținută și de Patriarhia Română, ziua de 15 mai a devenit oficial și Ziua familiei române.
În seara zilei de 15 mai a.c., Asociația Iuvenis Alba Iulia a organizat la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia o dezbatere cu tema: „Familia, locul unde viața începe și iubirea nu se termină niciodată”, avându-i ca invitați pe părintele lect. univ. dr. Oliviu Botoi, titularul catedrei de Teologie Morală, și pe soția acestuia, doamna Tabita Botoi, coordonatorul Biroului pentru Viață al Arhiepiscopiei Alba Iuliei.
Întâlnirea a debutat prin săvârșirea Slujbei Paraclisului Maicii Domnului în paraclisul instituției de învățământ și a continuat cu expunerea materialelor pregătite de către invitați, care au deschis discuții despre: familia de ieri și cea de azi, rolul și rostul acesteia în societatea contemporană, bagajul de trăiri și obiceiuri pe care îl dobândim în familia în care ne naștem și cu care intrăm în familia pe care o întemeiem, relațiile de prietenie premaritale între un băiat și o fată, împlinirile vieții de familie, îndatoririle soților, nașterea de prunci, raportarea firească la familie și la întreaga lume. Dezbaterea s-a încheiat prin analizarea din punct de vedere duhovnicesc a celor 5 limbaje ale iubirii, menționate de către scriitorul american Gary Chapman, și anume: declarațiile, timpul în doi, darurile, serviciile și contactul fizic.
Pentru toți cei prezenți, fie tineri în căutarea persoanei iubite, fie adulți cu zeci de ani de experiență în viața de familie, întâlnirea a constituit un moment de reflecție asupra propriului mod de manifestare a iubirii, o confirmare și un impuls înspre o mai puternică implicare spre împlinirea familială, dar și un semnal de alarmă în ceea ce privește aspectele la care suntem deficitari.
Pr. Cristian Rațiu
Inspector pentru cateheză și tineret în Eparhia Alba Iuliei