Ziua Mondială a Religiei, marcată în unitățile de învățământ din județul Alba

În data de 19 ianuarie 2022, elevii școlilor din județul Alba, îndrumați de cadrele didactice, au desfășurat activități educative cu ocazia Zilei Mondiale a Bibliei.

Ziua de 19 ianuarie marchează Ziua Mondială a Religiei. Potrivit lui Mircea Eliade, omul religios „crede întotdeauna în existența unei realități absolute, sacrul, care transcende această lume, dar care se manifestă în ea și care o sfințește și o face reală”. Așadar, în unele școli din județul Alba, profesorii de Religie au desfășurat activități specifice menite a dezvolta orizontul de cunoaștere al elevilor, a încuraja toleranța și înțelegerea între persoane diferite și a crește colaborarea și comunicarea în împrejurări concrete ale vieții.

Școala Gimnazială „Lucian Blaga” din Ocna Mureș a primit cu bucurie inițiativa de a sărbători, alături de micii școlari, această zi specială, transformând activitățile astfel încât informațiile să fie accesibile grupei de vârstă a elevilor de clase primare. Elevii clasei a IV-a A (învățător Lidia Toader), sub coordonarea prof. Ioan-Adrian Buta, au desfășurat activitatea „Să facem cunoștință cu monoteismul”. Fiind împărțiți în trei grupe, elevii au alcătuit o scurtă radiografie a celor trei mari religii monoteiste: Creștinism, Iudaism și Islam, observând îndeaproape asemănările și deosebirile dintre acestea. Astfel, elevii au explorat și au cercetat spații istorico-geografice diverse, îmbogățindu-și cunoștințele.

Și la Liceul Teoretic Teiuș a fost marcată în premieră Ziua Mondială a Religiei. Au fost desfășurate activități în care a fost evidențiată nevoia de sens, toleranță, spiritualitate și altruism. Prof. Vasile-Lucian Gan ne-a mărturisit că elevii au studiat principalele religii ale lumii și principalele confesiuni creștine, dobândind noi cunoștințe referitoare la apariția sau întemeierea și evoluția acestora. Astfel, s-a avut în vedere atingerea competenței-cheie de sensibilizare și expresie culturală.

Nici Colegiul Național „Titu Maiorescu” din Aiud nu a lipsit din rândul unităților de învățământ care au serbat Ziua Mondială a Religiei. Elevii au avut parte de activități diverse, alături de prof. Alina Tocănel, care a abordat la clasele implicate în proiect trei teme: Marile religii ale lumii, Confesiuni creștine, Creștinismul de la origini până azi. Elevii au manifestat interes, implicare și au recunoscut, la finalul zilei, faptul că atât curiozitatea, cât și dorința de înțelegere mai aprofundată a acestor aspecte i-au determinat să fie parte activă a acestor lecții aparte.

Prin această varietate de teme și activități abordate, profesorii de Religie din județul Alba demonstrează importanța orei pe care o predau, care face parte din trunchiul comun al planului-cadrul de învățământ atât la nivel primar, cât și la nivel gimnazial și liceal, contribuind la dezvoltarea complexă și plenară a copilului și tânărului prin conștientizarea nevoii de sacru, sens și transcendență.

 

Inspector școlar pentru Religie,
Prof. Laura Popa

Share