Ziua Națională a României, celebrată la Catedrala Încoronării din orașul Marii Uniri

Și în acest an, Ziua Națională a României a fost sărbătorită în mod solemn la Catedrala Încoronării din Alba Iulia. Cu acest prilej, Părintele Arhiepiscop Irineu a celebrat Sfânta Liturghie, după care a oficiat slujba de Te-Deum, în prezența a mii de credincioși.

Joi, 1 decembrie a.c., Ziua Națională a României a fost sărbătorită în mod solemn la Alba Iulia, Cetatea unde în urmă cu mai bine de un secol a avut loc Marea Adunare Națională care a consfințit Unirea Transilvaniei, Banatului, Crișanei și Maramureșului cu Regatul Român. În această zi cu totul deosebită pentru întreaga suflare românească, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Irineu a fost prezent la Catedrala Încoronării din vechea Cetate a Bălgradului. Începând cu ora 8.45, Întâistătătorul Eparhiei noastre, înconjurat de un numeros sobor de clerici, a oficiat Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur.

În continuare, de la ora 12.00, pe esplanada special amenajată în fața Catedralei Reîntregirii, Ierarhul Alba Iuliei a săvârșit slujba de Te-Deum, cu prilejul împlinirii a 104 de ani de la făurirea României Mari. Ceremonia a fost oficiată în prezența a mii de credincioși veniți din toate colțurile țării, dar și din afara granițelor, alături de care s-au aflat numeroase oficialități centrale și locale. La finalul slujbei de Te-Deum, celebrată în semn de mulțumire adusă lui Dumnezeu pentru toate binefacerile revărsate asupra poporului nostru de-a lungul timpului, Chiriarhul nostru a adresat un vibrant cuvânt celor prezenți, în care a subliniat însemnătatea sublimă a înfăptuirii României Mari. Apoi, în încheierea evenimentului, au fost intonate un colind și trei cântece patriotice de către soborul de clerici și mulțimea de credincioși.

În cuvântul rostit cu prilejul Zilei Naționale a României, Arhipăstorul nostru a spus: „În această mare zi, poporul român din Ardeal şi Banat, din vechea Crişană şi Maramureş a intrat în Bălgrad, stăpânit de conştiinţa vie a unităţii noastre de limbă şi neam, de cuget şi simţire. De la opincă până la vlădică, toţi erau mânaţi de gândul mare şi de voinţa sfântă să întemeieze aici România Mare, să dea făptuire veşnică unei năzuinţe care ne-a robit de veacuri sufletele. Toţi erau animaţi de dorinţa de a fi uniţi într-o singură Ţară. Înfăptuirea României Mari, dintr-o dată, în decembrie 1918, reprezintă împlinirea unui vis secular al românilor de a se afla împreună din Banat până la Nistru. Se cuvine să aducem prinosul nostru de recunoştinţă tuturor acelora care, în timpuri vitrege, s-au jertfit pentru libertatea şi unitatea naţiunii române. Vieţile lor sunt pietre de temelie pe care se ridică edificiul nobil al României de astăzi. Fie ca pilda lor să constituie pentru noi izvor de virtute şi de omenie. La această sărbătoare naţională, din Alba Iulia, vă adresez tuturor românilor îndemnul să trăiţi după voia lui Dumnezeu, ca să vă bucuraţi mereu de harul şi de ajutorul Său. La mulţi ani!”.

De asemenea, pe lângă cele două momente solemne celebrate la Catedrala Reîntregirii, la Alba Iulia au fost organizate tradiționalele manifestări desfășurate cu ocazia Zilei Naționale a României. De la ora 13.40, în prezența Ierarhului Alba Iuliei, s-a desfășurat ceremonia militară de depunere a coroanelor și jerbelor de flori în cinstea făuritorilor Marii Uniri, derulată la Monumentul Unirii. De asemenea, începând cu ora 14.00, Întâistătătorul Eparhiei noastre a participat la tradiționala paradă militară, derulată pe Bulevardul „1 Decembrie 1918” din municipiul Alba Iulia. Alături de numeroasele oficialități a fost prezent Prim-ministrul României, domnul Nicolae Ciucă.

Share