Și în acest an, Ziua Națională a României a fost sărbătorită în mod solemn la Catedrala Reîntregirii din Alba Iulia. Cu acest prilej, Părintele Arhiepiscop Irineu a celebrat Sfânta Liturghie, după care a oficiat slujba de Te-Deum, în prezența a mii de credincioși.
Duminică, 1 decembrie 2024, Ziua Națională a României a fost sărbătorită în mod solemn la Alba Iulia, Cetatea unde în urmă cu mai bine de un secol, la 1 Decembrie 1918, a avut loc Marea Adunare Națională care a consfințit Unirea Transilvaniei, Banatului, Crișanei și Maramureșului cu Regatul Român. În această zi cu totul deosebită pentru întreaga suflare românească, în Duminica a XXXI-a după Rusalii, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Irineu a fost prezent la Catedrala Încoronării din vechiul Bălgrad. Începând cu ora 8.45, Arhipăstorul Alba Iuliei, înconjurat de un numeros sobor de clerici, a oficiat Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur și a rostit un cuvânt duhovnicesc. Răspunsurile liturgice au fost oferite de către Corala „Sfânta Treime”, condusă de părintele diacon Cosmin Baciu.
În continuare, de la ora 12.00, pe esplanada special amenajată în fața Catedralei Reîntregirii, din Alba Iulia, Întâistătătorul Eparhiei noastre a săvârșit slujba de Te-Deum, cu prilejul împlinirii a 106 de ani de la făurirea României Mari. Ceremonia a fost oficiată în prezența a mii de credincioși veniți din toate colțurile țării, dar și din afara granițelor, alături de care s-au aflat numeroase oficialități. La finalul slujbei de Te-Deum, celebrată în semn de mulțumire adusă lui Dumnezeu pentru toate binefacerile revărsate asupra poporului nostru de-a lungul timpului, Chiriarhul Alba Iuliei a adresat celor prezenți un vibrant cuvânt de învățătură în care a subliniat măreția și însemnătatea istorică a înfăptuirii României Mari. În încheiere, soborul de clerici și mulțimea de credincioși au intonat un colind și trei cântece patriotice.
În cuvântul rostit cu ocazia celebrării Zilei Naționale a României, Ierarhul nostru a spus: „Sărbătoarea noastră naţională, 1 decembrie 1918, este ziua în care s-a pus capăt robiei. Atunci a început ERA istoriei românilor liberi, unindu-se toţi sub o singură stăpânire naţională. Din acel moment, Alba Iulia a îmbrăcat pentru eternitate veşmânt de sărbătoare. Anticul Apoulon al dacilor a devenit, peste secole, simbolul renaşterii româneşti sub marele voievod Mihai Viteazul. La Alba Iulia, prin Sfântul Mitropolit Simion Ştefan, s-a făcut unirea în limbă a tuturor românilor răsfiraţi prin multe ţări. Însă, la 1 decembrie 1918, aici s-a realizat unirea Transilvaniei cu patria-mamă, România, prin aceasta desăvârşindu-se statul naţional român. La această mare sărbătoare, avem prilejul de a mulţumi Bunului Dumnezeu pentru bucurii şi pentru încercări, dar mai ales pentru ajutorul pe care neamul acesta l-a simţit în momentele de grea cumpănă ale istoriei sale. Pace sfântă şi binecuvântare dumnezeiască tuturor românilor din ţară şi de pretutindeni!”.