Ziua Națională a României, marcată la Târgu Mureș

Joi, 28 noiembrie a.c., aproximativ 150 de elevi târgumureșeni au celebrat Ziua Națională a României în cadrul unui moment cultural-artistic de excepție. Intitulat sugestiv „Unire-n suflet de copil”, evenimentul, găzduit de biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Târgu Mureș, a debutat și s-a încheiat cu rugăciuni înalțate către Tatăl Ceresc, aducându-I mulțumire, slavă, dar și fierbinți rugăminți de a nu-și întoarce fața de la poporul nostru dreptcredincios, de la noi și de la toți cei dragi ai noștri.

Prima parte a proiectului a integrat activități privind semnificația Zilei Naționale a României, susținute și coordonate de domna prof. Mirela Buhăianu, profesor de istorie în cadrul Școlii Gimnaziale „Alexandru Ioan Cuza”. Cu acest prilej, a fost prezentat momentul istoric, componența listei delegaților Adunării Naționale de la Alba Iulia din 1 decembrie 1918, respectiv cei doi mari lideri cu rol decisiv în procesul de înfăptuire a Marii Uniri de la 1 decembrie 1918: episcopul ortodox Miron Cristea (viitorul și întâiul patriarh al Bisericii Ortodoxe Române) și episcopul greco-catolic Iuliu Hossu. Dezbaterile cu elevii claselor a VIII-a s-au concentrat asupra percepției privind valorificarea acestui mare act de curaj, bărbăție și dragoste față de pământul românesc realizat de înaintașii noștri, invitatul nostru special îndemându-i pe tineri să nu se îndepărteze de rădăcinile strămoșești, să rămână aproape de sânul Bisericii, instituție ce promovează cu sfințenie atât credința în Hristos, regulile de conviețuire – în dragoste, armonie, altruism, dar și identitatea națională și memoria eroilor neamului.

Cea de-a doua parte a întâlnirii a constat într-un moment cultural artistic susținut de elevii claselor a IV-a ai Școlii Gimnaziale „Alexandru Ioan Cuza” din Târgu Mureș, îndrumați de doamnele prof. Ioana Frunză, Sanda Bosa, Simona Oprea, Lucreția Moldovan, precum și de membrii corului instituției de învățământ (dirijor doamna prof. Dana Suciu). Astfel, într-un scenariu bine conturat, printr-un mănunchi de poezii și cântece patriotice, artiștii patrioți au prezentat, cronologic, toate etapele istorice care au precedat Marea Unire, aceștia reafirmându-și admirația față de bravii noștri eroi care s-au jertfit „pentru apărarea patriei, a credinței strămoșești, pentru întregirea neamului, libertatea și demnitatea poporului român” și care au izbutit, chiar și cu prețul vieții, să îndeplinească cel mai mare vis al tuturor românilor: înfăptuirea României Mari, libere și demne. De asemenea, aceștia și-au manifestat recunoștința față de Tatăl Ceresc pentru purtarea de grijă pe care o are pentru neamul românesc, dar și dragostea și prețuirea față de acest neam binecuvântat de Dumnezeu, aflat sub ocrotirea Maicii Domnului și a sfinților pe care i-a dăruit poporul român.

Proiectul educțional „Unire-n suflet de copil”, aflat la a doua ediție, cu participarea doamnei inspector școlar din cadru ISJ Mureș, prof. Alina Mariana Bexa, este o inițiativă a Școlii noatre, Școala Gimnazială „Alexandru Ioan Cuza” din Târgu Mureș, realizată sub coordonarea subsemnatei, prof. Ioana Maria Bucur (director), în parteneriat cu Structura de tineret pentru județul Mureș a Departamentului de tineret din cadrul Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Alba Iuliei, coordonată de părintele Silviu Jimborean, inspector de tineret pentru județul Mureș, cu Parohia Ortodoxă Târgu Mureș IV (preot paroh Vasile Ilieș). Aceasta se înscrie în seria acțiunilor prevăzute de parteneriatul Școală – Biserică, în efortul comun de a sădi în sufletele tinerei generații sămânța iubirii de neam și de Biserică. Evenimentul s-a bucurat de un public numeros, format din cadre didactice, părinți și bunici ai tinerilor artiști, care au dorit să retrăiască emoția și bucuria de a fi român și să fie părtași la entuziasmul acestora de a promova respectul față de glia strămoșească, de neamul nostru și de costumul popular tradițional, cea mai mare moștenire primită de la înaintașii noștri.

Prof. Ioana Maria Bucur

Share