Ziua Națională a României, sărbătorită la Catedrala arhiepiscopală din Alba Iulia

Ziua Națională a României a fost sărbătorită în mod solemn la Catedrala Reîntregirii din orașul Marii Uniri. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Irineu a oficiat Sfânta Liturghie, după care a săvârșit slujba de Te-Deum, în prezența a mii de credincioși.

Miercuri, 1 decembrie 2021, Ziua Națională a României a fost celebrată în mod solemn la Alba Iulia, Cetatea unde în urmă cu mai bine de un secol a avut loc Marea Adunare Națională care a consfințit Unirea Transilvaniei, Banatului, Crișanei și Maramureșului cu Regatul Român. În această zi cu totul specială pentru întreaga suflare românească, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Irineu a fost prezent la Catedrala Reîntregirii din Alba Iulia. Începând cu ora 8.45, Întâistătătorul Eparhiei noastre, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a oficiat Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur. La momentul rânduit din cadrul Sfintei Liturghii, diaconul Răzvan Oprea a fost hirotonit preot pe seama parohiei Băcăinți cu filia Sărăcsău, protopopiatul Alba Iulia.

În continuare, de la ora 12.00, pe esplanada special amenajată în fața Catedralei arhiepiscopale, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu a săvârșit slujba de Te-Deum, cu prilejul împlinirii a 103 de ani de la făurirea României Mari. Ceremonia a fost oficiată în prezența a mii de credincioși veniți din toate colțurile țării, dar și din afara granițelor, alături de care s-au aflat numeroase oficialități centrale și locale. La finalul slujbei de Te-Deum, celebrată în semn de mulțumire adusă lui Dumnezeu pentru toate binefacerile revărsate asupra poporului nostru de-a lungul timpului, Ierarhul nostru a adresat un vibrant cuvânt celor prezenți, în care a reliefat însemnătatea istorică a mărețului eveniment de la 1 decembrie 1918. Apoi, în încheierea evenimentului, au fost intonate un colind și trei cântece patriotice de către grupul de clerici care au oferit răspunsurile liturgice.

În cuvântul rostit cu prilejul Zilei Naționale a României, Arhipăstorul nostru a spus: „La Bălgrad, în 1600, prin slăvitul voievod Mihai Viteazul, poporul român şi-a împlinit visul de veacuri de a fi unit, în spaţiul carpato-dunărean, într-o singură ţară, sub un singur domn, liber şi independent. De asemenea, la Bălgrad, Sfântul Mitropolit Simion Ştefan a tipărit, pentru prima dată, în limba noastră românească, Noul Testament din 1648. Astfel s-a făcut unirea în limbă a tuturor românilor răsfiraţi prin multe ţări. Şi tot la Alba Iulia, în 1 decembrie 1918, s-a desăvârşit unitatea statului naţional român. Atunci, neamului nostru i-a răsărit soarele dreptăţii, prin unirea Transilvaniei cu patria-mamă, România. La această sărbătoare, se cuvine să-I mulţumim lui Dumnezeu pentru binefacerile Sale şi să pomenim cu sfinţenie jertfele dureroase ale înaintaşilor. Ele ne-au fructificat gândirea, ne-au hrănit credinţa şi ne-au oţelit voinţa. Din Alba Iulia, cetatea Marii Uniri, doresc tuturor românilor sănătate, bucurie şi ajutor de la Atotputernicul Dumnezeu. La mulţi ani!”.

De asemenea, pe lângă cele două momente solemne celebrate la Catedrala Reîntregirii, în Cetatea Marii Uniri au fost organizate tradiționalele manifestări derulate cu prilejul Zilei Naționale a României. De la ora 11.00, la Sala Unirii, a avut loc reconstituirea istorică a Primirii Soliilor din Cetățile de Scaun ale celor trei provincii româneşti: Ţara Românească, Moldova şi Transilvania. În continuare, de la ora 15.00, la Monumentul Unirii, s-a desfășurat ceremonia militară de depunere a coroanelor și jerbelor de flori în cinstea făuritorilor Marii Uniri. Momentul a fost urmat de tradiționala paradă militară, organizată pe Bulevardul „1 decembrie 1918” din municipiul Alba Iulia, la care au participat peste 500 de soldați, alături de tehnică militară.

Share