Ziua Unirii Principatelor Române, marcată în mod solemn la Alba Iulia

În data de 24 ianuarie 2024, cu ocazia Zilei Unirii Principatelor Române, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu a săvârșit slujba de Te-Deum, pe esplanada Sălii Unirii din Alba Iulia. La final, a fost organizat un scurt moment artistic, fiind intonate cântece patriotice.

Miercuri, 24 ianuarie a.c., Ziua Unirii Principatelor Române a fost celebrată în mod solemn în Cetatea Marii Uniri. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, a participat la evenimentul dedicat împlinirii a 165 de ani de la unirea Moldovei cu Țara Românească. Începând cu ora 10.00, pe esplanada Sălii Uniri, Întâistătătorul Eparhiei noastre a oficiat slujba de Te-Deum. Serviciul religios a fost celebrat în prezența a numeroși credincioși, alături de care s-au aflat oficialități centrale și locale.

În cuvântul rostit la finalul slujbei, Arhipăstorul nostru a spus: „Ori de câte ori comemorăm Unirea înfăptuită sub Mihai Viteazul, Unirea Principatelor Române și Marea Unire din 1918, ne amintim de toți aceia care, cu credință tare și cu luptă jertfelnică, ne-au dobândit darul libertății, unității și demnității noastre naționale. Acestor bravi înaintași, între care se află și Principele Alexandru Ioan Cuza, se cuvine să le aducem omagiul recunoștinței noastre. Totodată, avem datoria morală să le urmăm pilda luminoasă de iubire pentru Dumnezeu și pentru țară”.

În continuare, după slujba de Te-Deum, doamna Ioana Ursu, muzeograf în cadrul Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia, a rostit o alocuțiune privind semnificația Zilei Unirii Principatelor Române. Apoi, elevii militari Vlad Lință și Alexandra Bacria, dimpreună cu soliștii vocali Roxana Reche, Floricica Moga, Dorina Narița și Nicolae Plută, au susținut un scurt moment artistic. La final, fanfara Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba a interpretat Hora Unirii, moment la care au fost invitați să ia parte toți cei prezenți.

Share