99 de ani de la promulgarea legii pentru înființarea Patriarhiei Române

În urmă cu 99 de ani, la data de 25 februarie 1925, a fost promulgată legea pentru înființarea Patriarhiei Române. Ridicarea la această demnitate a venit în contextul consolidării unificării bisericești, dar și în scopul sporirii prestigiului Bisericii noastre. După anul 1918, Biserica Ortodoxă strămoșească număra peste 13 milioane de credincioși, organizați în cinci mitropolii și 18 eparhii. În aceste condiții, ținând seama de însemnătatea Bisericii Ortodoxe Române, o importantă pleiadă de personalități ale vieții culturale și bisericești din România au lansat propuneri care vizau înființarea Patriarhiei Române.

Acest deziderat a fost intens dezbătut în cadrul anumitor congrese ale preoțimii din toate ținuturile României. Astfel, în primele luni ale anului 1925, au fost îndeplinite formele necesare pentru realizarea acestui act de maximă importanță în viața Bisericii Ortodoxe Române. Ulterior, Sfântul Sinod a luat în dezbatere această problemă, în ședința din 4 februarie 1925. În cadrul întrunirii, au fost invocate numeroase argumente de ordin istoric, dar și sprijinul important acordat de domnii români și de Biserica noastră așezămintelor ecleziale din Răsăritul ortodox.

Propunerea de înființare a Patriarhiei Române a fost pusă în discuția Senatului și a Camerei Deputaților, pe 12, respectiv 17 februarie 1925. Proiectul a fost acceptat de Senat cu 89 de voturi (două împotrivă), iar în Camera Deputaților cu unanimitate de voturi (156). În Senat, ministrul Alexandru Lapedatu a prezentat o expunere de motive la proiectul de lege, subliniind importanța înființării Patriarhiei. Odată promulgată, legea a fost publicată în Monitorul Oficial din 25 februarie 1925, sub titlul: „Lege pentru ridicarea scaunului arhiepiscopal și mitropolitan al Ungrovlahiei, ca primat al României, la rangul de Scaun patriarhal”.

La scurt timp, Patriarhul Miron Cristea a trimis o scrisoare tuturor Bisericilor Ortodoxe surori, anunțând în mod oficial înființarea noii Patriarhii. Ulterior, potrivit vechiului obicei, s-au primit scrisori de răspuns, cu binecuvântări și urări frățești din partea tuturor acestor Biserici, inclusiv a Episcopului vechi-catolic din Berna și a Arhiepiscopului anglican de Canterbury. La data de 30 iulie 1925, Patriarhul ecumenic Vasile al III-lea a trimis Tomosul de recunoaștere a Patriarhiei Ortodoxe Române. Ceremonia învestiturii și înscăunării Patriarhului Miron Cristea a avut loc la București, pe data de 1 noiembrie 1925.

Sursă: Mircea Păcurariu, Istoria Bisericii Ortodoxe Române, vol. III, ed. a 3-a, Iași, Editura Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, 2008
Foto: basilica.ro

Share