Activitate de ecologizare organizată de către Grupul de Inițiativă pentru Tineret din cadrul protopopiatului Blaj

Data de 23 mai este declarată Ziua acțiunii internaționale pentru protecția sănătății mediului. În acest sens, pentru a sărbători activ, Grupul de Inițiativă pentru Tineret din cadrul Protopopiatului Ortodox Blaj a identificat un loc mai puțin „sănătos” din punct de vedere ecologic și a lansat, totodată, prin intermediul profesorilor de religie sau a diriginților, o invitație mai multor liceeni de a se alătura acestei activități de ecologizare.

La acest eveniment, desfășurat luni, 24 mai a.c., între orele 14.00-17.00, au participat un număr de 15 elevi energici și dornici de a reda starea de sănătate a acelui colț de natură. Este vorba despre un segment din pârâiașul care curge prin Spătac, un mic cartier mărginaș al Blajului, acolo unde au fost aruncate în timp numeroase deșeuri.

Harnicii tineri blăjeni, care au avut acordul și toată susținerea direcțiunii școlilor de proveniență, au fost însoțiți și chiar ajutați în munca lor de părintele paroh Mihai Ștefan, părintele Ștefan Cătăuță (responsabil cu activitățile de tineret la nivelul protopopiatului) și prof. Cristina Tomotaș, director al Liceului Tehnologic „Ștefan Manciulea”. Acestora li s-au alăturat opt copii încântați să dea o mână de ajutor de la Centrul de Zi „Familia 2004” din Blaj, însoțiți de prof. Mariana Borșan.

Însuși părintele protopop Ovidiu Pop a participat la eveniment, asigurând cele necesare (mănuși și saci), după care le-a adresat tinerilor un cuvânt de apreciere. Astfel, se poate vorbi de încă o materializare a unui parteneriat durabil și rodnic între școlile din Blaj și Protopopiatul Ortodox din Blaj. Elevii participanți s-au deplasat la Spătac cu bicicletele personale într-o formă organizată, evenimentul fiind astfel întregit și cu o frumoasă drumeție.

Hărnicia, sensibilitatea față de frumos și dorința de a reda sănătatea acelui pârâiaș care curge prin apropierea bisericii au adus roadele așteptate. La finalul activității, tinerii participanți, plini de satisfacția muncii lor, și-au exprimat convingerea că natura – cea care ne hrănește – trebuie respectată și iubită. Iar noi, oamenii, stăpâni ai creației lui Dumnezeu, trebuie să merităm această calitate de stăpâni responsabili ai „marii noastre case”, natura.

Pr. Ștefan Cătăuță

Share