Elevii și preșcolarii din comuna Șona, aparținând Școlii Gimnaziale Șona și structurilor acesteia – Școala Gimnazială „Gheorghe Dancu” din Biia, Școala Gimnazială Sânmiclăuș, precum și grădinițele din comună – au desfășurat o serie de activități educative și culturale pentru a marca semnificația zilelor de 30 noiembrie (Sfântul Apostol Andrei) și 1 decembrie (Ziua Națională a României).
Activități educative și culturale
Printre activitățile educative și culturale desfășurate, s-au numărat o serbare tematică, ateliere și prezentări creative, îmbrăcați fiind în costume populare, pentru a sublinia respectul pentru obiceiurile și valorile străbune. Astfel, copiii au interpretat cântece patriotice și au recitat poezii dedicate iubirii de țară și valorilor naționale. De asemenea, sub îndrumarea cadrelor didactice, elevii au confecționat steaguri, brățări tricolore și desene, completând și fișe de lucru tematice, toate purtând simbolistica specifică acestor zile. Nu în ultimul rând, tinerii au vizionat materiale despre semnificația Zilei Naționale și importanța Sfântului Apostol Andrei în istoria și cultura românească, înțelegând, astfel, rolul acestora în identitatea națională.
Îndemnuri spirituale și istorice
Preoții din comună au încurajat elevii și familiile acestora să participe la slujba în cinstea Sfântului Apostol Andrei, precum și la slujba de Te-Deum care va fi oficiată duminică, cu prilejul Zilei Naționale. Profesorul de istorie le-a rostit elevilor o alocuțiune despre evenimentele istorice care au dus la Marea Unire de la 1918, evidențiind sacrificiul și unitatea de care au dat dovadă românii în construirea statului național.
Implicarea cadrelor didactice
Educatoarele, învățătoarele și profesorii care predau la ciclul gimnazial au colaborat pentru organizarea activităților, contribuind la crearea unui program divers și atractiv pentru copii. Astfel, au reușit să îmbine aspectele istorice și tradiționale, cu cele educative și artistice. Prin aceste activități, elevii au fost încurajați să își cunoască și respecte valorile naționale, să aprecieze tradițiile strămoșești și să participe activ la viața spirituală și culturală a comunității.
Prof. Simona Matei