Începutul Postului Mare la Catedrala Reîntregirii

28 Februarie 2017
Luni 27 februarie a.c., în prima zi a Postului Mare, Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, a oficiat slujba Pavecerniţei mari şi prima parte a Canonului cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul. Şcolile noastre de teologie se află într-o perioadă specială, numită „Săptămâna duhovnicească”, în care programul liturgic este unul special, ce cuprinde în prima parte a zilei Ceasurile dimineţii, săvârşite în paraclisele instituţiilor de învăţământ, iar seara programul slujbelor oficiate în Catedrala arhiepiscopală.

De asemenea, în fiecare seară din această săptămână, la finalul slujbei sunt rostite de către anumiți preoți din cuprinsul Eparhiei cuvinte ziditoare de învățătură pentru folosul duhovnicesc al seminariștilor, al studenților și al credincioșilor. Slujitorii altarelor îi îndeamnă pe toţi să aibă o trăire mai profundă în această perioadă a Sfântului și Marelui Post şi să se aplece mai mult pentru a înmulţi virtuţile creştineşti, împletind postirea cu rugăciunea şi întărindu-se duhovniceşte.

În prima seară, Părintele Arhiepiscop Irineu le-a vorbit numeroşilor credincioşi prezenţi despre deşertăciune, subliniind faptul că nimeni nu trebuie să fugă de îndatoririle sale, pe motivul că toate sunt deşertăciune. Arhipăstorul nostru i-a îndemnat pe toţi să evite fleacurile şi îngrijorările deşarte şi toată energia să o pună în slujba binelui, aducând, astfel, rod în viața spirituală şi materială. Acum în perioada aceasta binecuvântată a Postului cel Mare, care este stadionul duhovnicesc al înfrânării, să ne luptăm cu patimile pentru a ne putea bucura în viaţa cea fără de sfârşit de cununile cele cereşti.
Share