Spectacol de pricesne și cântări religioase la Ibănești

1 Martie 2017
Imaginea a fost ștearsă.Duminică, 26 februarie 2017, s-a desfășurat la căminul cultural din Ibănești-Pădure, județul Mureș, cea de-a patra ediție a spectacolului de pricesne și cântări religioase.

Evenimentul a fost organizat de către preoții de pe raza comunei Ibănești: Oprea Genu, Romanți Călin, Florin Franc, Breja Lucian în parteneriat cu părintele Vasile Ilieș de la Parohia Toaca. Și-au dat concursul pentru realizarea acestui spectacol consiliile locale ale primăriilor Ibănești și Hodac, cărora le sunt aduse mulțumiri și pe această cale.

Invitați în cadrul spectacolului au fost: Corul Belcanto din Sărmaș, având ca dirijor pe părintele Daniel Camară, Corul parohiei ortodoxe Gurghiu condus de preotul Șipoș Călin, alături de interpreții Florina Oprea, Elena Violeta Man, Adriana Niculici și Ioana Romanți.

Tema spectacolului a fost ,,Omul icoană și mărturisitor al lui Dumnezeu” .

A fost aleasă acestă temă deoarece în 2017 se împlinesc 1230 de ani de la Sinodul 7 Ecumenic și 40 de ani de la mutarea la cele veșnice a Prefericitului Părinte Justinian Marina, al treilea Patriarh al B.O.R., motiv pentru care Sf. Sinod a declarat anul 2007 ,,An omagial al Sfintelor icoane, al iconarilor și pictorilor bisericești și an comemorativ Justinian Patriarhul și al apărătorilor ortodoxiei în timpul comunismului”. Pe parcursul programului a fost evidențiat sublimul ființei umane creată după chipul lui Dumnezeu, care poartă în sine tensiunea spre îndumnezeire; importanța icoanei Mântuitorului revelatoare a frumuseții smereniei lui Hristos și a slavei Sale, dar și a Maicii Domnului și a Sfinților din care înțelegem misticismul ortodoxiei și faptul că taina mântuirii constă în unirea omului cu Dumnezeu. Au fost evocate date din viața Patriarhului Justinian și a ,,Sfinților închisorilor”.

Programul artistic religios s-a înscris astfel în seria de activități indicate de Sf. Sinod al B.O.R. pentru anul 2017, în cadrul parohiilor și a fost totodată o jertfă de laudă adusă lui Dumnezeu pentru întreaga Sa lucrare de răscumpărare a omului din ghiarele păcatului și ale morții, prin Fiul Său Întrupat, Răstignit și Înviat.

Preot Romanți Călin
Share