ÎNTÂLNIREA TINERILOR ELEVI LA SÂNGIORGIU DE MUREȘ

17 Martie 2017
Joi, 16.03.2017, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, conform programului stabilit de Grupul de initiativă pentru tineri din Protopopiatul Târgu Mureș, a avut loc întâlnirea cu tema "Icoană fereastră spre cer", desfășurată la Casa de Cultură din Sângiorgiu de Mureș.

Gazde primitoare au fost părinți Bărăian Eugen şi Gigel Roată de la cele două Parohii Ortodoxe din Sângiorgiu de Mureş, sprijiniți de cadrele didactice şi de creștinii inimoşi din localitate.

Invitata, doamna profesor Maria Culcear, le-a prezentat tinerilor elevi istoria icoanei, rolul icoanei în manifestarea iubirii Dumnezeiești si modul in care, prin pictarea icoanei, dăruim de fapt lui Dumnezeu din ,,talantul" primit de la El.

În continuare, doamna profesoară le-a captat atenția tinerilor, cu descrierea modului în care un icoanar se pregăteşte să realizeze o icoană, cadrul spiritual în care se pictează icoanele si diferitele tehnici de pictare a icoanei. Elevii au fost interesați de simbolistica culorilor folosite la pictarea unei icoane si de modul în care se combină pentru a-i reda sobrietatea.

Părintele Protopop Olimpiu Zăhan a intrat într-un frumos dialog cu elevii, referitor la paşii care îi facem dupa ce realizăm o icoană, sfințirea ei de către preoți la diferite slujbe, în Biserică sau acasă. Odată sfințită, icoana trebuie aşezată la loc de cinste, iar prin rugăciunea făcută în fața ei comunicăm cu sfinții pictați, care mijlocesc înaintea Lui Dumnezeu pentru noi.

Părintele Gigel Roată a prezentat câteva icoane realizate, nu neapărat prin pictare, precum: vitraliile, goblenurile si cele realizate pe materiale prețioase, care odată ce sunt sfințite devin la rândul lor ,,ferestre spre Cer”.

La această întâlnire au participat tineri elevi din Sangiorgiu de Mureș, Gornesti și Ernei, însoțiți de cadrele didactice si preoții din aceste parohii.

Prezent la întâlnire a fost şi părintele inspector Paunel Juchi din Alba Iulia, care a felicitat organizatorii şi a apreciat modul în care se desfășoară întâlnirile tinerilor în Protopopiatul Târgu Mureș.

Preot Horațiu Sita
Share