Patriarhul Ecumenic va participa la sfinţirea Baldachinului Sfântului Mormânt

22 Martie 2017
Lucrările de renovare executate la Baldachinul Sfântului Mormânt s-au încheiat. Echipa de experţi ai Universităţii Tehnice din Atena a renovat edificiul aflat deasupra mormântului unde a fost aşezat trupul Mântuitorului Iisus Hristos după răstignirea Sa.

Fiecare dală de piatră din baldachin a fost desprinsă şi curăţată de impurităţi, apoi a fost aşezată la locul ei. De asemenea, au fost introduse şuruburi din titan în structura de rezistenţă şi a fost restaurată pictura baldachinului.

Edicul a avut nevoie urgentă de aceste lucrări după ce o perioadă îndelungată a fost expus unor factori de mediu precum: apă, umiditate, fumul de la lumânări etc. Lucrările au fost demarate în anul 2016.

În timpul lucrărilor de restaurare (miercuri, 26 octombrie 2016) a fost descoperită lespedea (catafalcul [http://basilica.ro/sfantul-mormant-deschis-pentru-prima-data-descoperirea-lespezii-pe-care-a-fost-asezat-trupul-lui-hristos-video/] ) pe care a fost aşezat trupul Mântuitorului Iisus Hristos după răstignirea Sa. Acest catafalc de piatră calcaroasă nu a mai fost văzut din anul 1555 d. Hr., fiind acoperit cu marmură. În forma actuală, baldachinul Sfântului Mormânt datează din 1810.

Patriarhia Ecumenică anunță printr-un comunicat de presă că Sanctitatea Sa Bartolomeu va participa la sfințirea Baldachinului Sfântului Mormânt. Evenimentul are loc astăzi, 22 martie 2017, ca urmare a finalizării lucrărilor de restaurare. Această vizită are loc la invitația Patriarhului Ierusalimului. Patriarhul Ecumenic a ajuns astăzi în Ierusalim, însoţit de Mitropolitul Atanasie de Calcedon. La festivităţi va participa şi un reprezentat al Suveranului Pontif, Papa Francisc.

BASILICA
Share