Hramul Mănăstirii „Buna Vestire” de la Pătrângeni

25 Martie 2017
De praznicul Bunei Vestiri, Mănăstirea de la Pătrângeni și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, înconjurat de un frumos sobor de preoți și diaconi, a oficiat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie și a rostit cuvântul de învățătură.

Vorbindu-le numeroșilor pelerini despre importanța Maicii Domnului în istoria mântuirii și în viața duhovnicească a creștinilor, Ierarhul nostru a spus: „Maica Domnului este un semn de mare biruință. Ea este femeia îmbrăcată în soare, din cartea Apocalipsei, și încununată cu stele, angajată în lupta teribilă cu balaurul infernal, cu diavolul, La sfârșit, puterea satanei va fi zdrobită și însăși Maica Domnului îl va lega pe acesta cu lanțul ei și-l va închide în împărăția lui de moarte și de chin veșnic, de unde nu va mai putea ieși niciodată. Atunci în lume se va manifesta plenar domnia lui Hristos, Împăratul suprem al întregului univers creat, singurul biruitor etern al păcatului, al iadului și al morții. Știind-o aproape de noi și solidară cu creația, trebuie să ne încredem în puterea ei și să călătorim pe tărâmurile lumii cu seninătate și cu speranță, în timp ce ea ne luminează de sus și ne pecetluiește cu sigiliul iubirii sale materne”.

La final, domnul Gabriel Rustoiu, director al Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia, a făcut o prezentare cărții Martin Opitz. Călător spre lumina sufletului românesc, scrisă de către Răzvan Olosu-Ittu, apărută la Editura Reîntregirea, cu binecuvântarea Părintelui Arhiepiscop Irineu. Cartea de față prezintă o nouă traducere a poemului Zlatna sau despre împăcarea sufletească, scris de către Martin Opitz, în perioada de după 1622, pe care a petrecut-o în preajma vechiului Ampelum.
Share