Vizită arhierească la Seminarul Teologic Ortodox din Alba Iulia

12 Mai 2017
Vineri, 12 mai a.c., în ziua de pomenire a Sfântului Mucenic Ioan Valahul, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, s-a întâlnit cu elevii de la secția Teologie pastorală din cadrul Seminarului Teologic Ortodox „Sfântul Simion Ștefan„ din municipiul nostru.

În cadrul acestei vizite de suflet, Arhipăstorul nostru le-a pus la inimă tinerilor învățăcei alese cuvinte despre modelul sfinților în viața noastră și le-a oferit numeroase sfaturi pentru creșterea lor intelectuală și duhovnicească. Amintind despre importanța acestei perioade a vieții lor, Ierarhul le-a spus:

Dacă vreţi să trăiţi cu semnificaţie şi să nu faceţi umbră pământului, este nevoie de rugăciune, studiu şi muncă perseverentă. Ceea ce citiţi, ceea ce priviţi, cunoştinţele pe care le acumulaţi, toate vă modelează. Omul devine ceea ce consumă, drept pentru care poetul şi dramaturgul german Goethe († 1832) afirma: „Spune-mi cu ce te ocupi şi eu îţi voi spune cine eşti”.

Tinereţea este perioada în care te formezi ca om, pentru că între 12 şi 21 de ani se fundamentează principiile după care îţi vei conduce viaţa. Cu personalitatea te naşti, iar caracterul ţi-l dezvolţi conlucrând cu harul Botezului. Filozoful francez J. J. Rousseau († 1778) scria: „Tinereţea e timpul însuşirii înţelepciunii, iar bătrâneţea este timpul punerii în practică”.

De asemenea, ieri, 11 mai, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu a prezidat comisia pentru Examenul de atestat teologic din cadrul instituției de învățământ preuniversitar. Elevii absolvenți ai clasei a XII-a A - specializarea Teologie pastorală au susținut o probă teoretică constând în prezentarea unei lucrări științifice la una dintre disciplinele Dogmatică ortodoxă, Studiul Vechiului Testament sau Studiul Noului Testament și o probă practică la disciplinele Tipic-Liturgică, Catehetică-Omiletică și Muzică bisericească.
Share