Vizite pastoral-misionare în municipiul Reghin

16 Mai 2017
Imaginea a fost ștearsă.Astăzi, 16 mai a.c, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, și-a continuat itinerariul pastoral-misionar din județul Mureș, poposind în municipiul Reghin. Această veche așezare urbană din apropierea munților Călimani și Gurghiu, traversată de râul Mureș, este încărcată de bogate semnificații istorice. Încă din vechime, în această zonă au fost atestate locașe de închinare care aparțineau comunităților de credincioși ortodocși.

Șirul vizitelor arhierești a început la sediul Primăriei Municipiului Reghin, unde Ierarhul nostru a fost primit cu bucurie de către doamna primar Maria Precup și de către numeroși angajați ai acestei instituții. Înaltpreasfinția Sa, adresându-se celor prezenți, a vorbit despre misiunea sfântă pe care o are omul, coroană a creației divine, în această lume plină de încercări și de suferințe.

După aceasta, Părintele Arhiepiscop Irineu s-a îndreptat către Spitalul Municipal „Dr. Eugen Nicoară” din Reghin. Fondatorul acestui spital, marele medic Eugen Nicoară (†1985), a avut o legătură foarte strânsă cu autoritățile bisericești din Transilvania. În preajma Primului Război Mondial, aflându-se într-o situația familială dificilă, a cerut sprijinul financiar al Bisericii pentru a-și continua studiile la Facultatea de Farmacie și Medicină din Cluj-Napoca. În semn de recunoștință pentru ajutorul pe care i l-a oferit constant Biserica pe perioada studiilor și la scurt timp după finalizarea acestora, medicul Eugen Nicoară a donat Mitropoliei clădirea spitalului pe care el îl ridicase pe cheltuiala sa. Întreaga lui viață a fost o continuă jertfă prin care s-a dedicat cu desăvârșire slujirii semenilor săi și neamului românesc.

Aici, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu a fost întâmpinat de către doamna Dr. Narcisa Farcaș, managerul unității, și de către un corp de medici și angajați ai spitalului. După ce le-a adresat celor de față un cuvânt despre valoarea sufletului și a trupului în spiritualitatea noastră ortodoxă, Înaltpreasfinția Sa a vizitat bolnavii de la secțiile Chirurgie și Interne. Arhipăstorul nostru le-a oferit iconițe, i-a mângâiat și i-a încurajat pe cei aflați în suferință, încredințându-i de rugăciunea în care Biserica îi poartă neîncetat.

După vizitarea bolnavilor internați în spital, Chiriarhul Alba Iuliei s-a închinat în biserica cu hramul „Sfântul Vasile cel Mare”, care este amplasată în curtea unității medicale. În acest locaș de rugăciune, pacienții participă la Sfânta Liturghie și la slujbele bisericești oficiate de către părintele Epifan Moldovan. În proximitatea bisericii, se află Așezământul social pentru copii „Casa Maria I”, sub coordonarea Asociației Filantropia Ortodoxă. Ierarhul nostru s-a întâlnit cu ostenitorii acestui centru unde sunt protejați copii abandonați sau proveniți din familii dezorganizate.

În continuare, Părintele Arhiepiscop Irineu, însoțit de părintele dr. Claudiu Chiorean, inspector de Religie, a vizitat Școala Gimnazială „Alexandru Ceușianu” din Reghin, unde a fost întâmpinat cu mare bucurie de mulțimea de elevi și de către corpul profesoral. În cuvântul de salut, domnul Jan Timuș, directorul instituției de învățământ, a mulțumit Chiriarhului nostru pentru această vizită și pentru grija deosebită pe care o acordă tinerei generații.

În cuvântul rostit în fața elevilor, Înaltpreasfinția Sa i-a îndemnat pe tinerii învățăcei să profite de acest stagiu din viața lor, de acest timp prielnic pe care îl petrec în școală, pentru a acumula în vistieria ființei lor cunoștințe folositoare și pentru a deprinde virtuți frumoase care să-i însoțească în întreaga lor viață. Făcând astfel, vor deveni persoane competente în misiunea lor și oameni serioși cu viață curată.

Elevii școlii au purtat cu ei icoanele pe care le-au realizat ei înșiși în cadrul atelierelor de pictură pe sticlă la care participă. Arhipăstorul nostru i-a felicitat pe elevi pentru râvna lor de a se angaja în activități școlare care le înnobilează sufletul. De asemenea, a vizitat laboratorul de Religie, unde distinsele profesoare Daniela Friciu și Stela Iacob desfășoară o frumoasă activitate didactică.

În a doua parte a zilei, Ierarhul Alba Iuliei, însoțit de către părintele protopop Teodor Beldean, a realizat vizite pastoral-misionare la patru parohii din municipiul Reghin. La parohia „Sfântul Apostol Andrei și Cuviosul Lazăr”, păstorită de către părintele Teodor Roșca, Înaltpreasfinția Sa a adresat un scurt cuvânt preoților care l-au întâmpinat în biserica parohială. Mai departe, Arhiepiscopul nostru a vizitat șantierul noii biserici cu hramul Sfinților Martiri Brâncoveni, a Sfântului Ștefan cel Mare și a tuturor Sfinților Transilvăneni. Credincioșii din această parohie se află sub oblăduirea preoților Dumitru Gherman și Dimitrie Gherman.

După aceste vizite, Arhiereul nostru a poposit în mijlocul credincioșilor din parohia „Sfântul Ierarh Nicolae”, care l-au întâmpinat în număr mare pe Arhipăstorul lor. Comunitatea păstorită de către preotul Vasile-Cătălin Chiorean s-a bucurat de prezenta Ierarhului și de cuvântul duhovnicesc pe care acesta l-a sădit în inimile lor. Seria vizitelor pastoral-misionare s-a încheiat la biserica „Sfântul Ioan Botezătorul”, unde slujește părintele Viorel Suceava.Imaginea a fost ștearsă.Imaginea a fost ștearsă.Imaginea a fost ștearsă.Imaginea a fost ștearsă.Imaginea a fost ștearsă.Imaginea a fost ștearsă.Imaginea a fost ștearsă.Imaginea a fost ștearsă.Imaginea a fost ștearsă.Imaginea a fost ștearsă.Imaginea a fost ștearsă.Imaginea a fost ștearsă.Imaginea a fost ștearsă.Imaginea a fost ștearsă.Imaginea a fost ștearsă.Imaginea a fost ștearsă.Imaginea a fost ștearsă.Imaginea a fost ștearsă.Imaginea a fost ștearsă.Imaginea a fost ștearsă.Imaginea a fost ștearsă.Imaginea a fost ștearsă.
Share