Momente festive ale şcolilor teologice din Arhiepiscopia Alba Iuliei

8 Iunie 2017
Astăzi, 8 iunie 2017, Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, a săvârşit, în Catedrala Reîntregirii, slujba de Te-Deum cu ocazia revederii absolvenţilor Seminarului Teologic Ortodox „Sfântul Simion Ştefan”, promoţia 1997. Evenimentul festiv a debutat cu oficierea Sfintei şi Dumnezeieştii Liturghii de către Preasfinţitul Părinte Ignatie Mureşanul, Arhiereu vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei şi Portugaliei, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, foşti colegi de generaţie.

Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu a rostit un cuvânt de învățătură despre valoarea timpului pentru lucrarea mântuirii noastre și despre caracterul ireversibil al acestui capital aflat la îndemâna omului. „Noi pe pământ suntem străini și călători, cetățenia noastră fiind în ceruri. Ţinta călătoriei noastre și locul de odihnă care ne așteaptă se află dincolo de colinele și văile, de munții și câmpiile, de tristețile și searbedele bucurii ale acestui cotidian banal. De aceea, trebuie să ne punem în ordine propriul suflet, trăind în profunzime și în deplină coerență îndatoririle noastre de creștin. Sfântul Apostol Pavel, în Epistola către Filipeni, ne îndeamnă să lucrăm la mântuirea noastră cu frică și cu cutremur, iar Sfântul Dionisie Areopagitul spune atât de frumos că Dumnezeu ne-a acordat îndumnezeirea însăși, procurând celor care se îndumnezeiesc putere pentru aceasta”.

Tot în această zi, Ierarhul nostru a participat la festivitatea de absolvire a studenţilor Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia. După săvârşirea Sfintei Liturghii, Arhipăstorul Alba Iuliei a oficiat slujba de Te-Deum, la care au luat parte absolvenţii celor trei specializări: Teologie Pastorală, Teologie-Asistenţă Socială şi Muzică religioasă, preoții profesori, părinţii şi invitaţii acestora. După momentul de rugăciune, în Aula „Dumitru Stăniloae” a avut loc cursul festiv, în care au fost rostite discursurile îndrumătorilor și ale șefilor de promoție și a fost predată simbolic cheia, de către absolvenți, colegilor lor mai mici.

La finalul evenimentului festiv, Părintele nostru Arhiepiscop le-a adresat celor prezenţi un cuvânt de învăţătură, în care a spus: „Hristos-Domnul este cheia tuturor problemelor, acţionând prin Duhul Sfânt asupra noastră şi asupra evenimentelor din lume. Mântuitorul nostru este nu doar martor al adevărului, ci Adevărul însuşi. El nu este doar cale a vieţii, ci Viaţa însăşi. El nu este doar rază de lumină, ci Lumina însăşi. Esenţial pentru noi este să nu Îl uităm, să-I vorbim cu toată dragostea şi să Îl privim cu toată încrederea pentru că El este Acela Care nu dezamăgeşte nicicând şi dăruieşte întotdeauna mai mult decât a făgăduit. Alipiţi de Hristos,noi avem sens pentru existenţa noastră pământească şi avem energie plenară spre a ne îndeplini cu bună rodire misiunea noastră, profesia noastră”.
Share