Liturghie arhierească la Mănăstirea „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” de la Cipăieni

2 Iulie 2017
Imaginea a fost ștearsă.În Duminica a IV-a după Paști, în care se citește evanghelia vindecării slugii sutașului, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, înconjurat de un frumos sobor de preoți și diaconi, a oficiat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie în biserica mănăstirii „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” de la Cipăieni, protopopiatul Luduș. Obștea monahală a acestui așezământ este condusă de către maica stareță Varvara Habic. În cadrul slujbei, la momentul rânduit, diaconul Gabriel Pașcu a fost hirotonit preot pe seama parohiei Dileul Vechi, cu filia Vaideiu, protopopiatul Luduș.

În cuvântul de învățătură, Arhipăstorul nostru a vorbit despre puterea credinței și modul în care s-a manifestat aceasta în spiritualitatea românească. În această duminică fiind și ziua de pomenire a Sfântului Voievod Ștefan cel Mare, Ierarhul Alba Iuliei a spus: „Să căutăm cu nădejde spre Tronul harului, cerându-I lui Dumnezeu har, ajutor și ocrotire, și El ni le va da pe toate acestea. Dacă Hristos S-a milostivit spre acel centurion sau sutaș păgân, răspunzându-i cu o minune, și pe noi ne ajută în mod cert dacă venim la El cu rugăciune fierbinte și plină de încredere. În pofida tuturor dificultăților care ne împresoară, să prindem curaj privind la Sfântul Ștefan cel Mare, care, înainte de lupta de la Vaslui din 1475, a poruncit ostașilor să postească patru zile și toți să se împărtășească, să primească Trupul și Sângele lui Hristos și a obținut o strălucită victorie, după care, din nou, a poruncit tuturor să postească timp de șase săptămâni și să înalțe lui Dumnezeu rugăciuni de mulțumire. Dacă dăm și noi dovadă de o astfel de credință, concretizând-o prin post și rugăciune, Dumnezeu ne va da o viață de biruință”.

La final, toți cei prezenți, cler, monahii și dreptslăvitori creștini, și-au exprimat dragostea fiască și prețuirea sinceră față de Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, care în această zi și-a aniversat ziua de naștere.Imaginea a fost ștearsă.Imaginea a fost ștearsă.
Share