Liturghie panortodoxă în ziua de cinstire a Sfinților Cosma și Damian

5 Iulie 2017
În ziua de pomenire a Sfinților Cosma și Damian, la biserica Sfântul Mihail (Michaelskirche) din München, Germania, a fost oficiată Sfânta Liturghie de un sobor de preoți proveniți din diferitelor jurisdicții ortodoxe din München. Protosul slujbei a fost părintele arhimandrit Peter Klitsch, reprezentantul Mitropoliei Grecești din Germania, ca parte a Patriarhiei Ecumenice.

Credincioșii prezenți la slujbă au avut ocazia să aducă cinstire unui fragment din moaștele Sfinților Cosma și Damian păstrate de mai multe secole în incinta lăcașului de cult.

De asemenea, cei prezenți s-au putut închina moaștelor Sfântului Luca al Crimeii,Sfinților neomartiri ruși și la mai multe icoane, între care și cea a Sfântului Alexander Schmorell, prăznuit anual pe data de 13 iulie. Acesta este primul sfânt german canonizat de Biserica Ortodoxă a Rusiei.

La acest eveniment, Arhiepiscopia Ortodoxă Română a Germaniei, Austriei și Luxemburg-ului a fost reprezentată de părintele Alexandru Nan, paroh la bisericaNașterea Domnului din München și Protopop al Bavariei.

La sfârșitul slujbei, părintele Nan a fost prezentat ca purtător de cuvânt (Sprecher) al Conferinței Preoților Ortodocși din München pentru următorii doi ani.

Moaștele Sfinților Cosma și Damian au fost aduse pe teritoriul Germaniei (la Bremen) din Italia, în secolul al 10-lea, de arhiepiscopul Adaldag (900-988) de Bremen.

După războiul de treizeci de ani (1618-1648), principele Maximilian le-a cumpărat pentru biserica Sf. Mihail din München.

Sursa: basilica.ro [http://basilica.ro/munchen-liturghie-panortodoxa-in-ziua-de-cinstire-a-sfintilor-cosma-si-damian/]
Share