Şcoală de vară la parohia Vadu Moţilor

14 August 2017
În perioada 1-15 August 2017, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, în Parohia Vadu Moților a avut loc la Școala de vară la care au participat aproximativ 50 de copii. Acest program a fost iniţiat de parohia noastră în colaborare cu Primăria şi cu Şcoala Gimnazială din localitate.

Copii implicaţi în proiect au participat la activităţi educative şi jocuri. Activitatea principală a constat în pictarea icoanei pe sticlă. În jurul acestei activităţi au gravitat alte acţiuni plăcute copiilor şi cu mare efect pedagogic: tehnica realizării unei cruci din lemn, expediţie montană, cântec şi joc. Școala are un program complex, care le oferă tinerilor participanți o modalitate plăcută și eficientă de petrecere a unei părți din vacanța de vară.

Activitățile sunt împărțite pe ateliere de lucru în funcție de vârsta celor prezenți. Astfel, există atelier de pictură pe hârtie, pe sticlă și lemn. Deasemenea, printr-un atelier de lucru nou se încearcă păstrarea tradiției. Fetele tinere sunt învățate sa sufle în tulnic, instrument muzical străvechi. Acest simbol al Țării Moților era folosit ca mijloc de comunicare și instrument pentru interpretarea cântecelor încă de pe vremea dacilor. Deasemenea acțiunile au implicat atât momente practice, dar și de dezvoltare a imaginației și spiritului de creație al tinerilor.

Întreaga activitate a fost încununată, duminică, 13.08.2017, la biserica cu Hramul Sfinții Arhangheli Mihail și Gravriil, din Vadu Moților, unde avut loc o expoziție a lucrărilor celor mici, slujba de sfințire a icoanelor, un program artistic susținut de elevii participanți și premierea acestora.
Share