Eveniment academic de excepție la Alba Iulia: Ceremonia de acordare a titlului Doctor Honoris Causa Doamnei Acad. Ana Blandiana

15 Mai 2018
Marți, 15 mai a.c., în cea de-a doua zi a Simpozionului Facultății de Teologie din Alba Iulia, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, începând cu ora 12:00 a avut loc un eveniment academic de excepție: ceremonia de acordare a titlului Doctor Honoris Causa Doamnei academician Ana Blandiana.
Personalitate simbol, poetă și luptătoare pentru libertate civică în România, Ana Blandiana, născută Otilia Valeria Coman, a văzut lumina zilei la Timișoara pe data de 25 martie 1942, fiind fiica preotului ortodox Gheorghe Coman, originar din Murani, Timiș. Imediat după ce regimul comunist s-a instaurat în țara noastră, părintele Gheorghe Coman a fost arestat, lucru ce s-a răsfrânt negativ și asupra demersului de instruire al tinerei poete, căreia nu i-a fost permis de către autorități, timp de patru ani să se înscrie la Facultatea de Filologie din Cluj. Pe fondul acesta, pentru a putea ocoli piedicile regimului, Otilia Coman își ia pseudonimul Ana Blandiana.
În ceea ce privește activitatea culturală și poetică a doamnei academician cunoaștem că debutează cu publicarea poeziei Originalitate. După interdicţie redebutează, de data această irevocabil, în revista Contemporanul, condusă de G. Ivaşcu, urmând ca după absolvirea facultății să colaboreze cu revista Tribuna din Cluj.
De asemenea, Ana Blandiana s-a implicat în viața civică printr-o serie de acțiuni în cadrul Alianței Civice. În prezent conduce Memorialul de la Sighet, un institut de studiere a crimelor comunismului, cu un centru de cercetare care organizează anual conferințe, sesiuni științifice și expoziții pe tema fenomenului totalitar.
De-a lungul anilor, poeta a întreprins — ca invitată a unor universităţi, academii, organizaţii culturale — mai multe călătorii de documentare şi studiu în diverse ţări europene şi a participat la congrese şi festivaluri de poezie.
În cadrul acestei ceremonii cuvântul de Laudatio a fost rostit de către Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, în care a elogiat activitatea și personalitatea Doamnei Academician Ana Blandiana. Referindu-se la acest moment academic deosebit, Părintele Arhiepiscop Irineu a spus: Acceptul Doamnei Acad. Ana Blandiana de a deveni, astăzi, membru Doctor Honoris Causa al Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia nu poate decât să ne onoreze pe deplin și îi suntem profund recunoscători pentru bucuria pe care ne-o face. Nădăjduim ca, în anii ce vor urma, să fim părtași și parteneri fideli la toate acțiunile de recuperare a memoriei culturale corecte a românilor și de promovare a unei conștiințe naționale nealterate. În aceste momente, în care România și întreaga Europă traversează o criză a identității creștine, dar și a identităților naționale, avem cu toții nevoie să apelăm la credință, așa cum se exprima nu demult Doamna Ana Blandiana. În linii mari, acestea sunt elementele ce definesc, major, activitatea oaspetelui nostru, care – după expresia Sfântului Apostol Pavel – „slujba sa o face deplin” (cf. II Timotei 4, 5).
La finalul ceremoniei, Domnul Daniel Breaz, rectorul Universității ”1 Decembrie 1918”, i-a oferit Doamnei Acad. Ana Blandiana, un tablou reprezentând o frescă a Universității albaiuliene, care să-i aducă aminte de acest frumos moment.



Share