Vernisajul expoziției Icoane vechi – icoane noi – iconari români, la Museikon în Alba Iulia

26 Mai 2018

Sâmbătă, 26 mai a.c., începând cu ora 13:00, la Museikon în Alba Iulia, a avut loc vernisajul expoziției pusă sub genericul Icoane vechi – icoane noi – iconari români, organizată, în contextual anului Centenar, de Muzeul Național al Unirii, prin secția nou înființată, Museikon, și cu sprijinul domnului Ioan Popa, inițiatorul unui fenomen de masă în arta religioasă contemporană și anume Iconari în Otopeni. Acestsă manifestare și-a dorit să contribuie la seria de evenimente menite să pună în lumină contribuția românilor la cultura universală.
Participanții la acest experiment de recuperare iconografică sunt pictorii Nicolae Bălan, Vasile Carp, Gabriel Toma Chituc, Marius Ciprian Ghinescu, Gabriel Giodea, Ovidiu Gliga, Andrei Mușat, Nicu Nicolaiciuc și Cristina Răileanu. Cei 9 pictori pelerini sosiți la Alba Iulia să reprezinte, câte 3, aidoma celor 3 îngeri ospătați de Avraam sub stejarul de la Mamvri, cele 3 provincii românești ce compun astăzi România, au biografii care aproape i-au predestinat să joace acest rol.
În deschiderea evenimentului, moderatorul vernisajului, dr. Ana Dumitran, muzeograf coordonator al Museikon, a urat bun-venit tuturor și a prezentat atât conceptul acestei expoziții cât și pictorii și lucrările lor, care au făcut posibil acest eveniment.
La finalul versinajului, pr. Oliviu Botoi, consilier cultural în cadrul Arhiepiscopiei Ortodoxe de Alba Iulia, a transmis mesajul de binecuvântare și de apreciere al Înaltpreasfințitului Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, scoțând în evidență faptul că este nevoie de pictori buni, autentici, care pot realiza o sinteză a icoanei românești și o pot promova, pentru ca pe mai departe să împodobească atât sfintele locașuri de închinare, cât și casele noastre și a subliniat ingredientul substanțial care nu trebuie să lipsească din oprera de făurire a picturilor bisericești și a icoanelor: postirea, rugăciunea și gândul curat.
În această săptămână, în perioada 22- 25 mai a.c., în incinta Museikon, s-a organizat un atelier deschis de lucru, cu intenția de a crea un ambient în care pictorii contemporani să pătrundă în spiritul iconografilor de demult și să ofere o actualizare a valorilor specifice provinciei transilvane, cu scopul de a constitui un îndreptar pentru viitoarele solicitări de pictare a bisericilor din arealul sud-transilvan.
De asemenea, miercuri 23 mai a.c., începând cu ora 17.00, în atelier s-a desfășurat o conferință de istoria artei susținută de conf. univ. dr. Ioan Ovidiu Abrudan de la facultatea de Teologie Ortodoxă din Sibiu, iar joi 24 mai a.c., tot de la ora 17.00, a avut loc vernisajul expoziției fotodocumentare Liturghii în adâncuri, urmat de o conferință susținută de academicianul Marius Porumb.
Expoziția de icoane va putea fi vizitată până în 31 august. Ulterior acestei date icoanele expuse vor putea fi achiziționate.

Share