Tabăra de acasă, la Sighișoara

Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, în perioada 30 iulie - 3 august a.c. s-a desfășurat la Sighișoara o școală de vară originală, sub numele de „Tabăra de acasă”. Acțiunea, finanțată de Consiliul Municipal Sighișoara, a fost concepută și derulată de Parohia Ortodoxă Sighișoara VII și Școala Gimnazială „Zaharia Boiu” în cadrul parteneriatului „Biserica mai aproape de Școală”. Concret, în spațiul oferit cu generozitate de către unitatea școlară, un grup de 15 copii de vârstă școlară mică s-au bucurat de o serie de activități educativ-recreative timp de 5 zile, câte 4 ore pe zi. Au participat la jocuri inedite, dar și la clasicele jocuri pe care și părinții 1or le-au cunoscut când erau copii.

Deoarece ne aflăm în anul Centenarului Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918, cei mici au învățat și au cântat Imnul național și frumosul cântec de luptă „Treceți batalioane române Carpații”. În fiecare zi le-a fost prezentat câte un moment al istoriei care a ținut trează dorința de unire a românilor, sau a contribuit direct la împlinirea acestui vis secular. Rând pe rând, au fost evocate personalități istorice precum Mihai Viteazul, Al. I. Cuza, Carol I, sau Eremia Grigorescu, adevărate embleme ale patriotismului și devotamentului față de ideal. Entuziaștii participanți au fost îndemnați să coloreze, să facă avioane de hârtie, sau să confecționeze drapelul patriei din hârtie colorată. Au fost ajutați să își biruiască stângăcia de către cele 4 voluntare implicate în proiect, eleve ale Școlii Gimnaziale ,,Zaharia Boiu" și Liceului Teoretic ,,Mircea Eliade", coordonate de doamna profesoară Fusaru Anca-Victorița.

Tabăra s-a încheiat cu un moment emoționant, în care fiecare copil a fost chemat în fața celor care i-au devenit prieteni și a fost apreciat de către coordonatorul proiectului, preotul Fusaru Mircea, care le-a înmânat tuturor câte un mic pachet cu dulciuri, ca o amintire a frumoaselor clipe trăite împreună. Gândit cu scopul de a oferi copiilor o alternativă la timpul petrecut în casă în compania device-urilor, care tind să se joace în locul lor, precum și ocazia de a se juca ei înșiși unii cu alții, considerăm că proiectul „Tabăra de acasă” a fost un succes. Cei mici au trăit o gamă largă de stări emoționale, încheiate într-un ton unanim de bucurie, au trecut prin experiențe constructive noi și au legat frumoase prietenii.

Tabăra se află la a doua ediție, iar organizatorii își propun, pentru viitor, extinderea ei la vârste școlare mai mari și la mai multe serii de beneficiari.

Preot Fusaru Mircea

Share