Sfințirea Monumentului Eroilor din parohia Hetiur, protopopiatul Sighișoara

Sâmbătă, 18 august a.c., credincioșii parohiei ortodoxe Hetiur, județul Mureș, au participat la slujba de sfințire a Monumentului Eroilor Neamului din parohie, căzuți în cele două Războaie Mondiale pentru libertatea patriei, întregirea neamului românesc și dreapta credință. Monumentul, amplasat în centrul localității, a fost ridicat în anul 2007 de către un fiu al satului, regretatul doctor Mihail Crișan, în memoria unchiului său, Laurențiu Crișan, erou al satului Hetiur, căzut în cel de-al Doilea Război Mondial.

Ca urmare a deteriorării în timp a monumentului, credincioșii parohiei l-au reabilitat din temelii, acesta fiind sfințit de către un sobor de preoți, condus de preacucernicul părinte Ovidiu Dan, protopop al Sighișoarei, dimpreună cu preoții: Petru Bleahu, Ioan Cosmin Boian, Marius Moldovan și Marcel Cristurean, parohul comunității ortodoxe din Hetiur. În continuare, au fost evocate actele de vitejie ai celor 27 de eroi români care s-au jertfit pentru libertatea și credința neamului, printre cei care au luat cuvântul numărându-se părintele protopop Ovidiu Dan sau primarul Municipiului Sighișoara, Ovidiu Mălăncrăvean.

Prin intonarea într-un singur glas a imnului național, a cântecelor patriotice precum și a rugăciunilor, comunitatea credincioșilor din Hetiur a dovedit spirit de unitate și credință. De asemenea, nădăjduim că recunoștința cu care a fost ridicat acest monument de către locuitorii satului Hetiur va dăinui veșnic, mai ales datorită acțiunilor celor care au luptat și s-au jertfit pe fronturile de luptă, a căror fapte de vitejie nu vor fi niciodată uitate. În semn de prețuire și evocare pentru cei care și-au dat viața pentru demnitatea neamului nostru, redăm următoarele versuri atât de expresive în acest sens:

„Nu plânge, Maică Românie, / Că am să mor neîmpărtășit! / Un glonț pornit spre pieptul tău, / Cu pieptul meu eu l-am oprit...” (Versuri Soldat necunoscut, Nu plânge, Maică Românie!).

Preot Marcel Cristurean

Share