Binecuvântare arhierească la început de an universitar

1 Octombrie 2018

Luni, 1 octombrie a.c., Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, a participat la festivitatea de deschidere a noului an universitar (2018-2019), organizată în cadrul Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia. Cu acest prilej, după Dumnezeiasca Liturghie, Chiriarhul nostru a oficiat, începând cu ora 10.00, în Paraclisul „Sfinții Trei Ierarhi” a Facultății de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia, slujba de Te-Deum, fiind înconjurat de părinții profesori și studenți.

În cuvântul de învățătură rostit cu acest prilej, Arhipăstorul nostru i-a îndemnat pe studenții teologi să înainteze în lucrarea virtuții și a faptelor bune. În acord cu îndemnul Sfântului Apostol Pavel, Părintele Arhiepiscop Irineu a subliniat faptul că cel căruia i se pare că stă neclintit pe calea dobândirii desăvârșirii să fie cu luare-aminte „să nu cadă” (cf. I Cor. 10, 12), deoarece lucrarea duhovnicească trebuie să fie una continuă și statornică. În final, Decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia, pr. prof. univ. dr. Mihai Himcinschi, a mulțumit Părintelui Arhiepiscop Irineu pentru purtarea de grijă pe care o manifestă față de studenții și cadrele didactice din cadrul institutului de învățământ teologic universitar, după care a prezentat diferite aspect administrative.

Începând cu ora 11.00, Ierarhul nostru a participat la festivitatea de deschidere a noului an universitar la Casa de Cultură a Studenților. După cuvântul de deschidere al Rectorului Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, domnul prof. univ. dr. Daniel Breaz, Chiriarhul nostru a adresat celor prezenți un cuvânt duhovnicesc, în cadrul căruia a reliefat că, oricât de pasionați am fi de o știință sau o artă, nu trebuie să uităm faptul că Mântuitorul Hristos este Cel în Care sunt ascunse toată înțelepciunea și cunoașterea. De asemenea, dintre cei care au mai luat cuvântul amintim pe inspectorul general al Inspectoratului Școlar Județean Alba, doamna prof. Marcela Dărămuș, Directorul Departamentului de Politici Publice al Consiliului Tineretului din România, domnul Marius Diaconu, Prefectul Județului Alba, domnul Dănuț Hălălai, și Viceprimar al municipiului Alba Iulia, domnul Paul Voicu.

Facultatea de Teologie Ortodoxă din cadrul Universităţii „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia este o instituţie de stat publică de învăţământ superior şi cercetare în domeniul teologiei. Facultatea de Teologie Ortodoxă şi-a început activitatea academică în anul 1991 cu specializarea „Teologie Asistenţă Socială”, ulterior luând ființă alte noi specializări: „Teologie Pastorală”, în anul 1995, „Teologie Litere Engleză”, în anul 1996, „Teologie Litere Română”, în anul 2003, şi „Teologie-Istorie”, de asemenea, tot în anul 2003. După reforma învăţământului universitar, conform exigenţelor universitare din cadrul Declaraţiei de la Bologna, cele cinci secţii de la Alba Iulia au fost convertite în trei: „Teologie Pastorală”, pentru pregătirea slujitorilor altarelor, „Teologie Didactică”, pentru pregătirea profesorilor din învăţământul de stat, şi „Teologie Socială”, pentru pregătirea asistenţilor sociali din instituţiile de asistenţă socială ale Bisericii şi Statului.

După aproximativ un deceniu de la înfiinţare, Facultatea a fost abilitată de Ministerul Învăţământului să organizeze şi studii postuniversitare de Masterat în Teologie, pe diverse linii de cercetare, dintre care unele în cotutelă cu Institutul „Saint-Serge” din Paris. Misiunea şi idealul educaţional al Facultăţii se sprijină pe credinţă, tradiţie şi valoare ştiinţifică, contribuind, prin acţiuni şi modalităţi specifice, la păstrarea şi afirmarea identităţii confesionale, culturale şi naţionale a românilor, precum și la promovarea şi integrarea activă a tinerilor teologi în circuitul european şi universal de valori.

Share