Delegația Inspectoratului Școlar Județean Alba, prezentă la festivalul „La obârșii, la izvor” de la Gyula

17 Octombrie 2018

Duminică, 14 octombrie a.c., s-a desfășurat, la Gyula (Ungaria), cea de-a XI-a ediție a festivalului de păstrare și promovare a tradițiilor populare românești, intitulat: „La obârșii, la izvor”. Cu acest prilej, la eveniment a fost prezentă și delegația Inspectoratului Școlar Județean Alba, a cărei activitate se înscrie în cadrul proiectului „Copilăria unește România”, finanțat de Ministerul Culturii și Identității Naționale, prin Programul de finanțare nerambursabilă a manifestărilor, acțiunilor si proiectelor de aniversare a Centenarului României și a Primului Război Mondial.

Delegația Inspectoratului Școlar Județean Alba, condusă de către inspectorul general al Inspectoratului Școlar Județean Alba, doamna prof. Marcela Dărămuș, a fost formată din 60 de profesori, inspectori școlari și elevi, membri ai ansamblurilor folclorice din localitățile: Abrud, Baia de Arieș, Teiuș și Vințu de Jos, dar și elevi de la Palatul Copiilor din Alba Iulia sau ai Liceului German din Sebeș. De asemenea, subliniem aportul considerabil pe care Liceul de Arte „Regina Maria” din Alba Iulia l-a adus acestui eveniment, prin participarea unui grup vocal compus din elevi și profesori, dar și a soliștilor și a orchestrei acestei unități de învățământ, care a asigurat acompaniamentul pe toată durata spectacolului.

Evenimentul a fost organizat de către Episcopia Ortodoxă Română din Ungaria, fiind precedat de Sfânta Liturghie arhierească, oficiată, în Catedrala eparhială din Gyula, de Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul Ortodox Român al Ungariei. Delegația Inspectoratului Școlar Județean Alba a participat la sfânta slujbă alături de grupul vocal format din profesori și elevi, oferind răspunsurile la strană. Apoi, începând cu ora 16.00, a avut loc, la Casa de cultură din orașul Gyula, un regal folcloric, unde elevi și profesori ai școlilor de pe cuprinsul Județului Alba au oferit publicului, minute în șir, alături de renumitul Ansamblu Folcloric al Județului Alba, „Augustin Bena”, mărturii vii ale valorilor și tradițiilor românești seculare prin cântec, joc și frumusețea inegalabilă a costumelor populare.

Delegația Inspectoratului Școlar Județean Alba mulțumește tuturor susținătorilor și colaboratorilor care au făcut posibil acest eveniment aparte, ce va rămâne scris cu slove de aur în sufletele copiilor noștri, tineri care vor exclama cu bucurie despre certitudinea unui vis împlinit: „Copilăria unește România”.

Inspector Școlar, prof. Laura Popa

Share