Spectacolul intitulat „În drum spre Iași”, organizat la Alba Iulia

19 Noiembrie 2018

Luni, 19 noiembrie a.c., va avea loc, începând cu ora 19.00, la Casa de Cultură a Studenților din Alba Iulia, spectacolul intitulat „În drum spre Iași”, intrarea fiind liberă. Evenimentul, ai cărui parteneri sunt Arhiepiscopia Ortodoxă de Alba Iulia, Casa de Cultură a Studenților din Alba Iulia și Grupul „Skepis”, face parte din proiectul „România Mare se face cu români mari”, finanțat de către Ministerul Culturii.

Spectacolul „În drum spre Iași” este realizat de Asociația Culturală Zona și este dedicat Anului Centenar al Marii Uniri, acțiunea fiind plasată în perioada retragerii trupelor de la București la Iași spre finalul Primului Război Mondial. De asemenea, în cadrul spectacolului vom putea face cunoștință cu o familie formată din două surori, neveste de colonei (ai căror soți sunt plecați la război), pe care le surprindem într-un mare freamăt fiindcă în casa lor (situată undeva pe drumul care duce spre Iași) urmează să tragă un general important al Armatei Române.

În același timp, din discuția celor două surori rezultă că nu doar bucuria de a-l găzdui pe general le anima, ci și teama de a nu fi descoperite cu „ceva”, făcându-se referire aici la proprii lor fii. La masa oferită în cinstea generalului se discută, desigur, chestiunea arzătoare a războiului, a mobilizării și a motivației acestuia, precum și a necesitații unirii tuturor românilor. Aflăm, de asemenea, faptul că generalul are patru copii, toți încorporați, fiecare personaj având propria lui atitudine față de naționalism, război și unire. Practic, personajele trăiesc situații de excepție care le schimbă viața, având propriul lor comportament față de acesta. Obiectivul principal al evenimentului este de a ne prezenta o familie românească, atât în momente de încercare, cât și în alte momente esențiale ale istoriei.


Share