Slujire arhierească la hramul Mănăstirii „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” de la Rimetea

8 Noiembrie 2018

În ziua prăznuirii Soborului Sfinților Arhangheli Mihail, Gavriil și Rafail, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, a fost prezent în mijlocul obștii monahale a Mănăstirii „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” de la Rimetea, protopopiatul Aiud, cu prilejul hramului. Arhipăstorul nostru, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a oficiat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur și a rostit cuvântul de învățătură. În cadrul slujbei, la momentele rânduite, diaconul Ioan Cutean a fost hirotonit preot pe seama parohiei Boz, protopopiatul Sebeș, iar tânărul George Căbulea a fost hirotonit diacon.

De asemenea, după Sfânta Liturghie, Ierarhul nostru a sfințit o icoană a Maicii Domnului, reprezentând o copie după icoana făcătoare de minuni „Ierusalimita”, numită și „apărătoarea Ierusalimului”. Aceasta a fost oferită așezământului monahal cu multă dragoste de către părintele Ioan Comăneci, ctitorul mănăstirii, și de către domnul Dorin Bica, fiind așezată spre închinare și venerare pentru cei care o preacinstesc cu evlavie pe Preasfânta Născătoare de Dumnezeu.

Mănăstirea „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” de la Rimetea, situată în Depresiunea Trascăului, între municipiile Aiud și Turda, reprezintă un așezământ monahal de maici, înființat ca urmare a dorinței creștinilor dreptslăvitori din împrejurimi. Această vatră monahală a fost întemeiată prin contribuția și sub purtarea de grijă a părintelui Ioan Comăneci, ctitor a numeroase mănăstiri din întreaga țară. Piatra de temelie a bisericii cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” de la Rimetea a fost așezată la data de 27 septembrie 1998, fiind edificată pe parcursul a șase luni.

Lăcașul de cult prezintă o arhitectură bizantină, fiind construită în formă de „cruce latină”. Catapeteasma a fost executată în Maramureș din lemn de stejar masiv, icoanele fiind pictate de către monahia Gabriela Barbu în atelierul de pictură al Mănăstirii „Sfântul Ioan Botezătorul” din aceeași localitate. Obștea Mănăstirii „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” de la Rimetea se află sub oblăduirea maicii starețe, monahia Ana Mircea.


Share