În Duminica a XXVI-a după Rusalii, prima din Postul Nașterii Domnului, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, a poposit în mijlocul credincioșilor din parohia Albești, protopopiatul Sighișoara. Cu acest prilej, Ierarhul nostru, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a oficiat Sfânta Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur și a rostit cuvântul de învățătură în biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din localitate.
La finalul slujbei, preoții Ioan Nistor și Augustin Corfariu, păstorii comunității credincioșilor de aici, au fost hirotesiți întru iconom, ca urmare a râvnei apostolice de care au dat dovadă în activitatea pastoral-misionară. În continuare, Părintele Arhiepiscop Irineu a săvârșit o slujbă de pomenire la mormântul ilustrului profesor de Teologie Morală, părintele Ilie Moldovan, situat în vecinătatea lăcașului de închinare, precum și la mormântul părintelui Aron Aroneasa, ctitorul bisericii parohiale.
În cuvântul de învățătură, Arhipăstorul nostru, adresându-se celor prezenți, a spus: „Să nu ne asemănăm bogatului nebun din Evanghelie, care se bizuia pe avuțiile sale. Dimpotrivă, să ne întemeiem viața pe Hristos, piatra cea din capul unghiului, stânca veacurilor. Domnul ne păzește și ne ocrotește în toate circumstanțele vieții. Domnul rânduiește fiecare situație la momentul potrivit mai bine decât am schița-o noi. Răscumpărătorul Divin ne dă putere ca să biruim obstacolele, necazurile și suferințele existenței pământești. Alipindu-ne de El, vom fi uimiți de bogăția milostivirii Sale și vom simți îndemnul lăuntric de a exclama cu Psalmistul: «În Dumnezeu este mântuirea mea şi slava mea; Dumnezeu este ajutorul meu şi nădejdea mea este în Dumnezeu» (Ps. 61, 7)”.
Localitatea Albești, situată în sud-estul județului Mureș, la 5 km de municipiul Sighișoara, a fost atestată documentar pentru prima dată în anul 1265. În anul 1760, o statistică din cadrul Imperiului Habsburgic consemna prezența, în această localitate, a 102 familii de creștini ortodocși, care au ridicat, în jurul anului 1811, un lăcaș de cult, restaurant între anii 1962-1965. Între anii 1976-2013, parohia a fost păstorită de către părintele Aron Aroneasa, în timpul căruia au fost inițiate demersurile pentru edificarea unei noi biserici. Noul lăcaș de închinare, cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, a fost ridicat între anii 1982-1985, fiind împodobit cu haina picturii între anii 1986-1990, lucrarea fiind executată de către pictorul Nicolae Govoreanu.