Părintele Arhiepiscop Irineu a oficiat slujba de binecuvântare a monumentului eroilor, în municipiul Sighișoara

Luni, 19 noiembrie a.c., zi în care Biserica noastră face pomenirea Sfântului Proroc Avdie și a Sfântului Mucenic Varlaam, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din municipiul Sighișoara. Cu acest prilej, Ierarhul nostru a oficiat, începând cu ora 11.00, slujba de binecuvântare a monumentului ridicat în cinstea eroilor neamului cu ocazia Centenarului Marii Uniri. Acesta a fost amplasat în vecinătatea bisericii „Sfânta Treime” din municipiul Sighișoara, reprezentând un semn al recunoștinței față de jertfa eroilor sighișoreni, căzuți în decursul Primul Război Mondial.

În cuvântul adresat celor prezenți, Părintele Arhiepiscop Irineu a spus: „Astăzi, în municipiul Sighișoara, am sfințit o cruce monumentală, care a fost înălțată spre adorarea Mântuitorului Hristos, Împăratul lumii mântuite, și întru cinstirea și pomenirea bravilor noștri eroi. Fiindcă în anul acesta aniversăm Centenarul Marii Uniri, se cuvine să exprimăm recunoștința noastră față de toți aceia care au contribuit la dăinuirea peste timp a conștiinței de neam, a comuniunii de credință, de limbă, de cuget și simțire românească. Privind la această cruce sfântă, înțelegem că noi, românii, prin credință puternică și prin luptă jertfelnică de-a lungul multor veacuri de suferință, am dobândit darul unității, al libertății și demnității naționale”.

La acest eveniment au luat parte numeroși clerici din municipiu și din împrejurimi, dintre care amintim pe părintele Ovidiu Dan, protopop al Sighișoarei, și pe preacuviosul părinte arhimandrit Ghelasie Țepeș, starețul Mănăstirii „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” din localitate. De asemenea, la acest moment deosebit au luat parte numeroase oficialități, dintre care s-au numărat domnul Mircea Dușa, Prefectul Județului Mureș, domnul Ovidiu Dancu, vicepreședinte al Consiliului Județean Mureș, și domnul Ovidiu-Dumitru Mălăncrăvean, primarul municipiului Sighișoara. La final, Corala „Deus Pro Nobis” a preoților Protopopiatului Sighișoara au susținut un recital de cântece patriotice, în semn de prețuire față de eroii neamului nostru. În continuare, Fanfara municipiului Sighișoara a susținut un scurt recital, după care a avut loc o paradă militară.

Share